Terechte waarschuwing

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft terecht de aandacht gevraagd voor het vraagstuk van de armoede in de hoofdstad. Hij deed dat op een rustige en evenwichtige manier, zonder het probleem te overdrijven of te bagatelliseren....

De gemeente Amsterdam zal extra geld uittrekken voor burgers,vooral gezinnen met kinderen, die te weinig geld overhouden. Datis toe te juichen.

Belangrijker nog was dat de burgemeester een structurelekwestie aan de orde stelde. Amsterdam moet een'opwerkingsfabriek van talent' zijn. Tijdelijk van een laaginkomen leven is geen ramp, zolang er perspectief op socialestijging bestaat. Juist daarover maakt Cohen zich zorgen. Hetgevaar dreigt dat sommige groepen in een structureel zwakkepositie belanden. Dat is niet alleen een drama voor debetrokkenen, maar ook een maatschappelijk probleem. Hetmulti-etnische Amsterdam dreigt een gesegregeerde stad te worden, waarin sommige migrantengroepen met blijvende achterstand kampen.

Het verband tussen maatschappelijke uitsluiting encriminaliteit is genoegzaam bekend. Maar er is een nieuwedreiging bij gekomen, die nog meer vrees inboezemt: de radicaleislam. Een gesegregeerde stad, waarin hele bevolkingsgroepen inrelatieve armoede leven, biedt een vruchtbare voedingsbodem voorradicalisering.

Bestrijding van armoede en sociale ongelijkheid wordt daarmeeeen zaak van levensbelang, ook voor de beter gesitueerde burger.Daarvoor is overigens veel meer nodig dan een pot met geld voorde minima, zoals Cohen ook stelt. Echte emancipatie zal pasmogelijk zijn als de samenleving minderheden in staat stelt zichop te werken. Dat is pas mogelijk bij een betere toegang totonderwijs en arbeidsmarkt.9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden