Terechte sanctie

BERT LANTING

Alvorens Al-Assad aan te vallen wegens het inzetten van gifgas, moeten de VS hun bewijzen voorleggen.

Na ruim twee jaar van machteloos toekijken hoe Syrië steeds verder wegzinkt in geweld en verwoesting lijken de westerse landen op het punt te staan een aanval uit te voeren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Aanleiding is de gifgasaanval op een door de rebellen gecontroleerde buitenwijk van Damascus waarbij vorige week honderden onschuldige burgers werden gedood. Evenals bij de invasie in Irak in 2003 nemen de Verenigde Staten ook nu het voortouw, maar dit keer krijgen ze politieke steun van Parijs en Berlijn, destijds fel gekant tegen ingrijpen in Irak.

De onverwacht brede steun voor optreden tegen het bewind van Assad illustreert de diepe afkeer van het inzetten van gifgassen, misschien niet het dodelijkste wapen, maar wel een van de gruwelijkste wapens. Het is terecht dat op het gebruik van de bij volkenrecht verboden chemische wapens een strenge sanctie volgt.

Maar voordat de VS en hun bondgenoten hun militaire geweld op Syrië laten neerdalen, is het wel nodig de VN-inspecteurs die nu ter plaatse naar bewijzen zoeken de tijd te geven hun onderzoek af te ronden. Ook moeten de VS de bewijzen die zij zeggen te hebben, voorleggen aan de internationale gemeenschap. Na de beruchte presentatie door Colin Powell van de 'bewijzen' voor de massavernietigingswapens van Irak, is het begrijpelijk dat hier en daar scepsis heerst.

Het ziet ernaar uit dat de VS ook ditmaal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties willen omzeilen, omdat vrijwel zeker is dat Rusland en China iedere strafexpeditie tegen het Assad-regime zullen blokkeren. Waarschijnlijk zullen de westerse landen zich beroepen op de door de VN afgekondigde 'responsibility to protect', die ingrijpen rechtvaardigt als een staat gruweldaden tegen de eigen bevolking bedrijft.

Het gevaar bestaat dat militair optreden zal uitmonden in een regelrechte interventie in de burgeroorlog. Maar nietsdoen is moeilijk te aanvaarden. Dat zou erop neerkomen dat Assad -- als hij inderdaad achter de gifgasaanval zat -- een vrijbrief krijgt om internationaal verboden wapens tegen de bevolking in te zetten. Bert Lanting

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden