Terecht dat Asscher oneerlijke concurrentie arbeidsmarkt aanstipt

Valse concurrentie op Europese arbeidsmarkt voedt euroscepsis en dient daarom te worden bestreden.

Carlijne Vos
Lodewijk Asscher Beeld anp
Lodewijk AsscherBeeld anp

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft in een brief aan alle Europese sociaal-democratische leiders een oproep gedaan om een eind te maken aan de oneerlijke concurrentie op de Europese arbeidsmarkt. Hij hekelt de schimmige constructies waarmee Oost-Europese arbeiders tegen veel lagere tarieven aan het werk kunnen worden gezet dan hun autochtone collega's en bovendien worden uitgebuit.

Volgens Asscher moet deze 'misstand radicaal worden aangepakt om het goede van het vrije verkeer van personen te kunnen behouden'. Wanneer Europese arbeidsmigranten worden betaald volgens de normen van het land waarin ze werken, pakt dat volgens hem voor iedereen goed uit: autochtone werknemers worden beschermd tegen verdringing, buitenlandse arbeiders tegen uitbuiting.

Met dit verzoek probeert Asscher recht te doen aan de breed gedeelde gevoelens van onrecht aan de onderkant van de Europese arbeidsmarkt als gevolg van vrije arbeidsmigratie en ook fiscale discriminatie. Die ambitie verdient steun. Asscher waarschuwde zijn Europese collega's in 2013 al dat de gevoelens van onvrede niet moeten worden genegeerd omdat dit vreemdelingenhaat voedt en het geloof in het Europese project, waarin vrij verkeer van goederen, diensten én mensen cruciaal is, ondermijnt.

De groei van het populisme en de vreemdelingenhaat in Europa hebben zijn gelijk aangetoond. Met de Brexit is de eerste stap van het uiteenvallen van het Europese project gezet, bij de naderende verkiezingen in diverse landen valt alleen maar meer euroscepsis te verwachten.

Lodewijk Asscher pleit voor nieuwe, progressieve spelregels

De Europese Unie is voor te veel mensen een symbool geworden voor sociaal onrecht, lees hier het ingezonden stuk van Lodewijk Asscher.

Toch zal het voor Asscher lastig worden om steun te krijgen voor zijn plannen, al was het maar omdat Europa genoeg ingewikkelde dossiers op zijn bord heeft liggen. Na de eurocrisis, de vluchtelingencrisis en de aankomende uittredingsonderhandelingen met Groot-Brittannië zit niemand te wachten op nieuwe maatregelen om de arbeidsmigratie aan banden te leggen; ooit een van de paradepaardjes van het Europese project. Asscher kan zijn welkome oplossingen om de angel uit het anti-Europese sentiment te halen, daarom beter loskoppelen van het complexe momentum van de Brexit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden