Terassentest

Wat vindt u, lezer, de fijnste terrassen om lekker te zitten, te loungen, te kijken en te eten? En welke geheime adresjes heeft u met ons gedeeld? U vindt ze hier. De allerbeste terrastips van Volkskrantlezers voor (na)zomer 2011: bij mooi én slecht weer!

LOETHE OLTHUIS

In de stad top5

1 Winkel van Sinkel & De Rechtbank Utrecht

2 Hanneke's Boom Amsterdam

3 Zuidam Haarlem

4 Rodenbach Enschede

5 Bommel Sneek

'Op dit fijne, intieme stadsterras voel ik me ook relaxed als ik er alleen ben en het ligt bovendien op loopafstand van de winkels en het centrum', zegt Annemarie Jansen over De Rechtbank in Utrecht. Gelegen op de binnenplaats van het voormalige Kantongerecht, overschaduwd door hoge bomen en met gezellige zitjes met zwart-beige-paarse loungebanken kun je hier inderdaad wel een middagje doorbrengen. Jammer dat de broodjes zo smakeloos zijn. Voor meer stadsactie kun je ook vijf minuten lopen naar de Winkel van Sinkel aan de Oude Gracht, gevestigd in, juist, het voormalige, gelijknamige warenhuis. Een monumentaal gebouw met vier reusachtige vrouwenfiguren die het dak dragen en streng op je kopje koffie neerkijken als je bent gaan zitten op het terras dat aan de straat grenst: pas op je tenen! Een stukje lager - bereikbaar door de kelders van het restaurant of via het trappetje van de straat naar de gracht - ligt een tweede terras direct aan het water. Dit is de kade van de 'werfkelders', de voormalige opslagkelders waar vroeger de schepen hun waren uitlaadden. Als je het enorme maar sfeervolle restaurant doorloopt, kom je in de intieme tuin: ook geen verkeerd plekje, maar je mist het uitzicht op de Dom en het oude stadhuis.

Iedereen in Enschede kent de terrassen aan de Oude Markt, maar het terras van Rodenbach is een té goed bewaard geheim', schrijft Marieke de Voogt. 'Wel wat ouderwets, maar je zit er super.' Inderdaad, Rodenbach is een statige witte retro-chique villa vol ietwat vergeelde glorie, maar het boomrijke, intieme terras is een oase. Maar loungen met hapjes? Ja hoor, alles kan hier, verzekert de glunderende ober.

'Aan het Spaarne, naast molen De Adriaan is een voormalige houten scheepswerf omgebouwd tot restaurant: Zuidam', mailt Jacques Verlaan uit Haarlem. 'Een fantastische plek, want het oogt heel authentiek, ligt midden in de stad én aan het water en de twee terrassen hebben altijd zon. Bovendien kun je er lekker eten.' En nota bene ook echt 'loungen' met uitzicht op voorbijtuffende bootjes en de oude Haarlemse geveltjes aan de overkant.

'Mijn stamcafé, Bommel in Sneek, is misschien niet sensationeel, maar heeft alles wat een goed terras nodig heeft: heerlijke hangbanken, tijdschriften, lekker eten, goede koffie en je kunt er prima mensen kijken', schrijft Janneke Verlinden. 'Grappig detail: het zit in een oud bankgebouw, je moet door een zware kluisdeur om binnen te komen.'

In 't groen top5

1 Villa Augustus Dordrecht

2 Het Nieuwe Diep Amsterdam

3 Kraaybeekerhof Driebergen

4 Grotto Tilburg

5 Mooirivier Dalfsen

'Een verrassing midden in het Flevopark: distilleerderij Het Nieuwe Diep, in een voormalig gemaal', schrijft Vera Dalm. 'Met uitzicht op een romantisch meertje met treurwilgen en rietkragen. En de drankjes zijn top.' Dat zijn ze zeker. De destilleerderij maakt onder meer jenevers en likeuren, stookt eigen moutwijn en gebruikt zo veel mogelijk biologische en fairtrade-ingrediënten: fantastisch lekker en puur. Er is dan ook niks fijner dan zachtjes aangeschoten raken op dit terras in het groen, al is wegzakken op de houten banken wat lastig. De prijzen zijn vooroorlogs, de hapjes biologisch, uit de buurt en verrukkelijk. Enige nadeel: het terras is om acht uur dicht!

Villa Augustus moet je zien om te geloven. De oude watertoren, nu hotel, is opzienbarend verbouwd. In het interieur is iemand met smaak, creativiteit en bakken lef bezig geweest en dat geldt ook voor het restaurant, in het vroegere pompgebouw. Daar ligt ook het terras, aan en in de prachtige, goed onderhouden groente-, kruiden-, bloemen- en 19de-eeuwse wandeltuin. De oogst wordt verwerkt in het restaurant, dus dat is gegarandeerd smikkelen. Echt lekker zitten de loungebanken niet, maar er is ook sappig gras en bij regen vind je binnen hippe, lekker zittende banken met een leestafel.

Wie dit allemaal te gelikt vindt, kan naar de Kraaybekerhof in Driebergen: ook uitgestrekte, geurende, biologisch-dynamisch beheerde tuinen, voor een deel ruig en verwilderd, voor een deel beplant met heerlijke groenten en kruiden en door de strikt biologische teelt met volop vlinders. Naast het restaurant ligt een beschut terras en iets verderop een vlonderterras aan een riviertje. En wat kun je hier lekker eten!

'Mooirivier, in Dalfsen, is zo'n fijne plek om te ontstressen', schrijft Quinten de Lange. Dat is het zeker, met het loungeterras direct aan de Vecht, wijds uitzicht over bootjes, weilanden en nog een extra boventerras waar je nog verder weg kunt kijken. Lekker luxe, landelijk en als het regent is het ook goed loungen op het 'binnenterras', achter glas bij de open haard.

'In Tilburg loop ik graag hard in de Oude Warande, ook wel het Sterrenbos genaamd', vertelt Ilja Vreman. 'De stervormig aangelegde bospaden komen allemaal uit midden in het park, een open grasveld omzoomd door bomen, waar je in de zomermaanden kunt lunchen of wat drinken bij Grotto, een spiegelende glazen kubus waarin je de bomen en de lucht terugziet. Binnenin is een kunstmatige grot aangelegd.' Alles is design bij Grotto, tot en met de rechte wijnglazen aan toe. Zitten doe je op strakke zwarte banken, loungen kun je het beste op het gras doen: ideaal onthaasten, zegt Ilja.

Loungen & hangen top5

1 Rose's Arnhem

2 Noorderlicht Amsterdam

3 Kaap Hoorn Haren

4 Westerhout Beverwijk

5 Sunset Groningen

'Het aller-, aller-, allerfijnste loungeterras van Nederland is Rose's in Arnhem', mailt Chica van Veen. Ze zou best gelijk kunnen hebben. Want niet alleen ligt Rose's terras in de binnenstad, direct aan de kademuur langs de Rijn, de aankleding is opmerkelijk, de bediening snel en vriendelijk, de hapjes lekker en de sfeer informeel: alle leeftijden, kleuren, maten en beroepen hangen gezellig bij elkaar op de pastelkleurige banken aan het water, van 's morgens vroeg tot de zon ondergaat.

Maar volgens Hanneke van der Linden kun je ook in Beverwijk 'loungen in stijl'. 'Als voormalig Amsterdammer is het wennen in een plaats als Beverwijk: waar kun je wat drinken, lekker hangen of met vrienden afspreken? Toen hebben we Westerhout gevonden, een statige villa, ooit bezit van de adellijke grootgrondbezittersfamilie Boreel, maar nu een restaurant met een heerlijk groot en breed terras dat uitkijkt op het park. Loungebanken, parasols, tafels en stoelen, zon en schaduw. Een speelveld waar kinderen kunnen voetballen of spelen, terwijl ouders lui in de banken hangen: alles wat een terras tot een goed terras maakt.'

Mooiste uitzicht top5

1 Sunset Groningen

2 Slavante Maastricht

3 Bergrust Maastricht

4 Minthotel Amsterdam

5 De Tuin Rotterdam

'Ik woon hier al zeven jaar, maar dit prachtige plekje heb ik net ontdekt', schrijft Karin uit Groningen . 'Vanaf de grond zie je er niks van, echt een geheim terras dus!' Dakterras Sunset ligt boven op (vijfde verdieping) een sportschool annex restaurant, met uitzicht op de Groningse binnenstad. Sunset is hip, met zitkussens en relaxte banken en ligt op aaiafstand van de Martinitoren, maar is alleen open met mooi weer. Je komt er (vooral) om te kijken en bekeken te worden.'

Naar de 'Sky Lounge', boven op het nieuwe Minthotel naast het Centraal Station, neem ik graag buitenlandse vrienden mee', meldt Jan van Dam uit Amsterdam. 'Vanaf de twee terrassen boven op het dak heb je een fenomenaal uitzicht over de Amsterdamse binnenstad.' Klopt als een bus, alleen is dit wel een duur uitzicht, vooral omdat het eten aan de prijs en matig is.

Nee, dan Slavante en Bergrust, op de groene hellingen van de Sint Pietersberg in Maastricht, de één met een spectaculair uitzicht over het Maasdal en de groene heuvels van het Savelsbos, Gronsveld en Cadier en Keer, de ander over Maastricht. Heuvels, rivier, bossen, stad: mooier kun je het in Nederland niet krijgen.

Slecht weer top5

1 Peukie & Zeezicht

2 Van Heeckerenhuis Ameland

3 Van der Valk Vught

4 Kaap Hoorn Haren

5 Bommel Sneek

Mét zon zijn alle Scheveningse strandpaviljoens even aanbevelenswaardig, maar wie bij slecht weer ook aan zee wil zitten, kan goed en warm terecht in de overdekte cabines van Summertime en Escubelle en binnen bij El Nino, Bora, Twins en Blue Lagoon. De meest luxe en 'loungy', compleet met Boeddha's, haard en dekentjes, is Beachclub Peukie, alleen om de naam al een bezoek waard. Maar onze favoriet is Zeezicht, onder de Pier: niet erg trendy, maar informeel, persoonlijk en gezellig.

Op vakantie op de Wadden kun je bij alle soorten weer onderuit zakken op het bekendste terras van Terschelling: De Walvis op het Groene Strand van West-Terschelling. 'Maar het Van Heeckerenhuis in Ameland doet er niet voor onder', stelt Evelien Flink. 'Het gezellige terras, met lange rijen loungebanken, is bovendien overdekt, verwarmd én er staan ook nog eens grote vuurkorven tussen de banken in.'

Ook Kaap Hoorn in Haren heeft zijn terras, dat aan het paviljoen vastzit, overdekt, en binnen is een lekkere leestafel; Bommel's terras in Sneek heeft grote parasols en terrasverwarming: gezellig bij regen en rotweer.

'Ik durf het bijna niet te zeggen, maar op zondagmorgen gaan we vaak naar het terras van Van der Valk', mailt mevrouw van der Stoel uit Vught. En ze heeft gelijk, want dit terras, overhuifd door catalpabomen in grote kuipen en enorme grijze en zwarte parasols, zou niet misstaan in een mondaine Franse badplaats.

Aan 't water top5

1 Noorderlicht Amsterdam

2 Prachtig Rotterdam

3 Hanneke's Boom Amsterdam

4 De Tuin Rotterdam

5 Kaap Hoorn Haren

'Eerst twintig minuten met de pont vanaf CS en dan nog even lopen door een oud industrieterrein met vervallen scheepswerven,' mailt Niek de Groot uit Amsterdam. 'Maar dan zit je ook op een Caribisch eiland, zo aan het IJ.' Noorderlicht, bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De nonchalance oogt een tikje Caribisch, maar ook superhip, retro en industrieel. Hier is het loungen uitgevonden, op de lekker versleten banken, het gras, op de ouderwetse tuinstoelen, of onder het overdekte terras naast het golfplaten-met-plexiglas restaurant. Lekkere hapjes, ook bio en vega.

Heel Amsterdam rond het IJ is bezet door staal, strakke lijnen, beton en glas. De hele waterkant? Nee, een klein eilandje biedt moedig weerstand. Hanneke's Boom is een opstandig houten piratennest aan het water, op een lommerrijk zoet eilandje met een fantastisch uitzicht op het IJ, Scheepvaartmuseum, Nemo en de stad.

Prachtig in Rotterdam ligt zowat ín de Maas. Onder de Willemsbrug met adembenemend uitzicht op de Erasmusbrug en de Rotterdamse skyline. Geen plek voor keurige kapsels, want het waait er altijd.

Ook op de loungebanken bij De Tuin, aan de Kralingse Plas in Rotterdam, raken je tenen bijna het water- en kun je zwaaien naar de zeilbootjes . Bij warm weer is het beachterras van Kaap Hoorn in Haren, direct aan het Hoornse Meer, dé plek waar tout Groningen komt loungen, zonnen, zwemmen en zandkastelen bouwen.

Lekker anders top5

1 Rose's Arnhem

2 Grotto Tilburg

3 Villa Augustus Dordrecht

4 Het Nieuwe Diep Amsterdam

5 Prachtig Rotterdam

Het terras van Rose's in Arnhem is ánders. Smaak, plezier en originaliteit spatten eraf. Retro en hip, met grote parasols in heimweekleuren en roze, rode, oranje en gele loungebanken. Het restaurant zelf is Alladin's grot gemixt met een barokke Italiaanse villa: goudgerande, pluche stoelen in azuurblauw, zilver en roze, Marokkaanse tegels op de vloer en tropische ventilatoren. Daarentegen is de inrichting van Grotto in Tiburg, een ontwerp van de Australische kunstenaar-architect Morton Callum, strak en basic, maar het gebouw is superspannend. Vooral 's avonds, als door de binnenverlichting de grot door de kubus heen schijnt. Bovendien kun je er de hele zomer terecht voor exposities, concerten en andere culturele evenementen. Architectuur en ontwerp vallen ook op aan Villa Augustus, waar een futuristische, neo-gothische, postmoderne Middeleeuwse toren in een Victoriaanse eettuin staat. Ook Prachtig in Rotterdam is een licht en luchtig gebouw van glas dat bijna op het water drijft en waar je binnen net zo buiten zit als buiten, alleen met minder wind. Loungen op het water, tussen twee beroemde bruggen in een wereldstad. En het is weliswaar niet de eenvoudige inrichting die Het Nieuwe Diep, een voormalig gemaal en nu monument, bijzonder maakt, maar het terras, de locatie, de pure drankjes, de sfeer, de prijzen en de ongelooflijk vriendelijke mensen bezorgen je wel een instant mini-vakantie: in hartje Amsterdam bovendien.

Met dank aan Mac van Dinther, Karin Sitalsing en Evelien Flink

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden