Ter Mors deklasseert concurrentie

Zondag won de Twentse haar tweede nationale titel in een week. Het lijkt tijd voor wedstrijden tegen mannen.

AMSTERDAM - Shorttrack

NK vrouwen

Het succesvolle uitstapje naar de langebaan, vorige week, was Jorien ter Mors niet aan te zien. Klapschaatsen of shorttrackschaatsen, een baan van 400 of 111 meter: het maakt haar niet uit. En dus behaalde ze zondag haar tweede Nederlandse titel in zeven dagen. Ze is de nationaal kampioene allround en shorttrack, als eerste Nederlandse schaatser.

Op de langebaan kwam haar zege als een verrassing, in het shorttrack stond de overwinning bij voorbaat vast. Vorige week, halverwege de NK allround, lachte ze om de suggestie dat ze haar shorttracktitel mogelijk niet zou prolongeren. Op de Jaap Edenbaan bleek waarom. Ze won vier afstanden (500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter) met overweldigend gemak. Soms had ze meerdere rondjes voorsprong.

'Ik hoef niet veel te doen', constateerde Ter Mors onbewogen na haar derde Nederlandse titel. 'Ik kon technisch wat dingen uitproberen. Het is allemaal prima gelukt.'

De 23-jarige Twentse had geen hinderlijke naweeën ondervonden van haar debuut op de NK allround, een toernooi dat was bedoeld om haar mentaal en fysiek te prikkelen. Haar lichaam voelde alleen op maandag, bij haar eerste training, wat vermoeid aan. Geestelijk was het zwaarder. De media-aandacht was overweldigend. 'Mentaal is het vermoeiend om zo veel aandacht te krijgen', bekende ze.

Ze beseft dat het voorlopig haar lot kan zijn. Bij de NK shorttrack was meer pers dan ooit tevoren, dankzij haar stunt bij de NK allround. Als ze over dertien maanden bij de Winterspelen van Sotsji uitkomt in twee verschillende schaatsdisciplines zal de aandacht verder toenemen. Mocht ze zowel op de langebaan als in het shorttrack olympische medailles veroveren, dan kan ze uitgroeien tot een nationale bekendheid.

Het ligt niet in de aard van Ter Mors om lang stil te staan bij die toekomst. Voor haar tellen de EK shorttrack, over twee weken in het Zweedse Mälmo. Daar hoopt ze voor het eerst Europees kampioen te worden. Vorig jaar was ze in Tsjechië tweede, haar beste internationale prestatie.

Om in Mälmo kampioen te worden, zal ze het strijdgewoel moeten overleven. De NK was wat dat betreft geen nuttige oefening. Ze kon van kop af winnen en hoefde nauwelijks duels aan te gaan met de vier tot zeven andere rijdsters in de krappe baan. Dat is haar lot in Nederland. Sinds Annita van Doorn is afgehaakt, staat ze op eenzame hoogte.

Zou Ter Mors niet meer baat hebben bij wedstrijden tegen mannen? Tafeltennisster Bettine Vriesekoop zocht in haar hoogtijdagen ook de strijd met de andere sekse op, in de hoop beter te worden.

Ter Mors zou wel wat voelen voor wedstrijden tegen mannen, al ziet ze het bij de NK niet gauw gebeuren. Dat zijn selectiewedstrijden voor internationale titeltoernooien. 'Maar ik zou het graag willen. Ik denk dat je verbaasd zou zijn waar ik zou eindigen.'

Haar coach Jeroen Otter, een warm voorstander van trainingsexperimenten, heeft wel een idee van Ter Mors mogelijkheden. In trainingen rijdt ze al met mannen. Ze is geen partij voor de beste Nederlanders. Volgens Niels Kerstholt verliest ze op topsnelheid per rondje ongeveer een halve seconde. Otter: 'Met de beste junioren levert ze een spannende strijd.'

Voorlopig verwacht Otter meer heil van regelmatige uitstapjes naar de langebaan. De zege van Ter Mors is door de nationale shorttrackselectie als een gezamenlijk succes gevierd. De shorttrackers vinden al jaren dat de media hun sport onderbelichten, ondanks het toenemende internationale succes. Ter Mors heeft met haar machtsgreep op de langebaan laten zien dat niet te spotten valt met shorttrackers.

Otter denkt ook dat ze bij het allroundkampioenschap dingen geleerd heeft die haar van pas kunnen komen in het shorttrack. Voor de start van de 500 meter voelde Ter Mors zich bijvoorbeeld ongewoon zenuwachtig. Ze was bang om af te gaan. Dat gevoel kende ze niet vanuit het shorttrack.

Otter: 'Zoiets moet je eens beleven. Dan leer je het een plaats geven. Dan herken je het de volgende keer misschien, als het gebeurt bij een EK of de Olympische Spelen. En dan ga je er hopelijk makkelijker mee om.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden