Ter Horst komt terug op maatregelen probleemjeugd

DEN HAAG (ANP) - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) komt terug op haar idee om burgemeesters de bevoegdheid te geven probleemjongeren uit huis te plaatsen. Na overleg met André Rouvoet voor Jeugd en Gezin houdt ze het erop dat aan deze maatregel altijd een rechter te pas moet komen.

Bovendien worden jongeren alleen uit huis geplaatst als ze binnen het gezin gevaar lopen. Een probleem met de openbare orde kan hier nooit de reden voor zijn, zegt een woordvoerder van Rouvoet.

De minister voor Jeugd en Gezin benadrukte zaterdag in Het Parool juist de rol van de rechter bij het uit huis halen van kinderen. Ter Horst kwam diezelfde dag met haar voorstel de burgemeester hierbij meer bevoegdheden te geven, na oproepen van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en zijn Utrechtse collega Annie Brouwer-Korf. De laatste kondigde dit weekeinde een samenscholingsverbod aan voor een deel van de probleemwijk Kanaleneiland. Aanleiding is toenemende overlast van jongeren en criminaliteit.

Rouvoet en Ter Horst willen gemeenten wel meer mogelijkheden geven om in te grijpen als hulpverleners langs elkaar heen werken bij de aanpak van probleemgezinnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden