Ter Horst: geen bonus meer voor hbo-bestuur

De kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs (hbo) moet omhoog en het moet afgelopen zijn met de te hoge beloningen voor hbo-bestuurders en het gesjoemel met diploma's. Dat zegt Guusje ter Horst, voorzitter van de HBO-Raad, in een interview in de Volkskrant. Ze wil daartoe bindende afspraken maken met de bestuurders van hogescholen.

© Joost van den Broek/ de Volkskrant

Ter Horst wil dat hogeschoolbestuurders vanaf dit jaar geen bonus meer ontvangen. 'Hun salaris moet alleen afhankelijk zijn van het aantal studenten op hun hogeschool. We houden op met een bonus afhankelijk van de omzet of het aantal internationale studenten.' De nieuwe regels moeten ertoe leiden dat geen enkele hogeschoolbestuurder meer verdient dan de Balkenendenorm.

Aantal doelstellingen
Om de kwaliteit van het hbo op te schroeven, heeft Ter Horst een aantal doelstellingen voor ogen. Zo wil ze ernaar streven dat 70 procent van de studenten na 5 jaar zijn bachelor­diploma heeft en dat 75 procent van de studenten tevreden is over zijn opleiding. 'Nu zijn hbo-studenten minder tevreden dan studenten op een universiteit. Dat moet veranderen.' Door op een website een lijst te publiceren waarop per hogeschool te zien is hoe ze ervoor staat, wil Ter Horst hbo-instellingen ertoe aanzetten ieder jaar beter te scoren.

Daarnaast moeten de examencommissies alleen nog maar bestaan uit leden die er geen belang bij hebben dat studenten snel afstuderen, om te voorkomen dat er onterecht diploma's worden uitgedeeld. Ter Horst: 'De directeur van een school kan niet meer in de examencommissie zitten, want hij wordt afgerekend op het aantal studenten dat slaagt.'

Geen loze beloften
Hoewel bestuurders van hogescholen in het verleden hun handtekening hebben gezet onder vergelijkbare doelstellingen zonder ze te halen, denkt Ter Horst dat er deze keer geen loze beloften worden gedaan. 'Ik wil dat de HBO-raad een belangrijkere rol krijgt in het bewaken van de kwaliteit van hogescholen. De koepel heeft geen grote sturende bevoegdheden, maar wel moreel gezag. Nu er misstanden in het hbo aan het licht zijn gekomen, staan de bestuurders er meer dan ooit voor open om dat gezag te laten gelden.'

Ter Horst, die op 1 januari aantrad als tijdelijke voorzitter van de HBO-raad, zal haar voorstellen vandaag presenteren tijdens het hbo-congres.

Lees het hele interview in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden