Ter Horst bevriest in 2011 salarissen politie

De reorganisaties en bezuinigingen bij de politie zullen de komende jaren zonder gedwongen ontslagen verlopen.

In een ‘landelijk sociaal statuut’ is vastgelegd dat politiemensen wier functie verdwijnt, een nieuwe baan krijgen aangeboden binnen een van de 26 korpsen. Bij een gedwongen overplaatsing gaat de vergoeding voor het woon-werkverkeer tijdelijk omhoog.

In een nieuw landelijk centrum worden alle vacatures bijgehouden. Het statuut vervangt diverse regionale regelingen die nu van kracht zijn.

De bonus voor agenten die nooit ziek zijn, wordt geschrapt. Evenals de salariskorting wegens frequent ziekteverzuim. Het salaris van aspirant-agenten gaat voor drie jaar met een kwart omlaag. Tijdens het theoriegedeelte van hun opleiding krijgen zij geen salaris meer, maar een studiebeurs.

Minister Ter Horst (PvdA) maakte woensdag bekend dat de Rijksauditdienst, de accountants van het ministerie van Financiën, zal onderzoeken in hoeverre korpschefs ten onrechte hebben gedeclareerd en of er toelages zijn verstrekt buiten de regels om. Twee weken geleden ontstond ophef nadat RTL Nieuws buitensporige declaraties van politiechefs in de openbaarheid had gebracht.

Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen, zag Ter Horst woensdag tijdens het Kamerdebat af van een gedeeld opdrachtgeverschap: alleen zíj wordt opdrachtgever, en werkt dus niet samen met de korpschefs en korpsbeheerders (burgemeesters) die de exorbitante betalingen goedkeurden. De uitslag van het onderzoek wordt eind januari verwacht.

VVD-Kamerlid Laetitia Griffith eiste dat daarbij ook de rol van de minister zelf, in haar tijd als burgemeester van Nijmegen, onder de loep wordt genomen. ‘Want hoe geloofwaardig bent u als blijkt dat u zich ook aan dit gedrag heeft schuldig gemaakt?’

Ter Horst wil naar één algemene vergoeding, van maximaal 25 duizend euro per jaar. Nu nog kunnen korpschefs een toelage krijgen van 45.400 euro per jaar, alleen al omdat ze geen andere baan accepteren. ‘De regelingen worden zeer, zeer, zeer versoberd’, beloofde ze. Ook gaat ze kijken of ze bestaande contracten kan openbreken.

Het CDA wil dat korpschefs voortaan in hun eigen regio wonen, en dient daartoe vandaag een voorstel in.

Politieagenten (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden