Tent

AAF BRANDT CORSTIUS

E en tijdje geleden zag ik op YouTube de fantastische documentaire Married to the Eiffel Tower, over vrouwen die verliefd waren op objecten. Een vrouw was verliefd op de Eiffeltoren, een ander was verliefd op een oude kermisattractie, en dan waren er nog twee rivales die verliefd waren op hetzelfde nietszeggende bruggetje.

En echt verliefd, dus er werd een hoop heen en weer geschuurd op die Eiffeltoren.

Nu heeft het iets wonderlijks op verliefd te zijn op een ding, maar ergens begrijp ik het, want ik ben nogal bevangen door de Bell Tent.

Ik heb de Bell Tent nog nooit in het echt gezien en dat voegt natuurlijk alleen maar toe aan de liefde. Je kunt dan van alles projecteren op zo'n tent.

Ik ken de Bell Tent van idyllische plaatjes op internet. Het is een tent zoals een kind een tent zou tekenen, dus wit, met een duidelijke punt, en van katoen. Van binnen is er een grote ronde ruimte zonder slaapcompartimenten of praktische vakjes om zaklantaarns in te doen.

In die grote ronde ruimte zetten mensen die een Bell Tent bezitten en daarvan duizenden foto's op internet zetten, hun comfortabele veldbedden neer, met schapenvellen ernaast. Ze hangen veelkleurige vlaggenlijnen bij de deurflappen en steken 's avonds honderden kerstlichtjes aan. Je kunt ook een kroonluchter kopen voor in de Bell Tent, met echte kaarsen. Maar dan ben je natuurlijk gek.

Wij bezitten reeds een tent, die ook dit jaar meegaat naar Frankrijk. Hij is gemaakt van donkergrijs en lichtgrijs polyester, met felgroene accenten. Van binnen zitten praktische vakken waarin je oordoppen en paspoorten kunt doen. Hij heeft ledverlichting die keihard in je gezicht schijnt als je 's nachts de wc-rol zoekt, of even wil kijken welke tentgenoot er naar je toe is gerold.

Onze tent is lelijk. En dat vind ik toch een probleem. Kamperen is in wezen een idyllische bezigheid: je leeft half nakend en volledig verwilderd in de natuur, je zwemt in rivieren, bakt worstjes op open vuur en keuvelt met mensen met wie je thuis nooit zou keuvelen. Je bent een open, vrij persoon, die in contact staat met het leven om je heen. Dan kun je, feitelijk, niet in een polyester gevaarte liggen slapen. Nee, dat moet iets zijn wat organisch opgaat in de omgeving, iets van natuurlijke witte katoen, iets wat je 's avonds van binnenuit kunt verlichten met honderden kerstlampjes, iets waar Kate Moss onlangs bij een festival in is gesignaleerd.

Een Bell Tent, dus.

Dit alles probeer ik met de vakantie in aantocht een paar keer per dag duidelijk te maken aan de andere persoon die in dit huishouden over de aankopen gaat, maar die zegt dan steeds: 'We hebben al een tent.'

Hij is gewoon jaloers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden