Tentamenfraude op grote schaal bij Inholland

AMSTERDAM - Bij de Hogeschool Inholland in Diemen is de afgelopen tentamenperiode op grote schaal gefraudeerd. Toetsen en antwoorden waren vooraf beschikbaar, waardoor studenten lachend hun tentamens haalden.

Dat blijkt uit correspondentie tussen een aantal verontwaardigde studenten en de examencommissie van de financiële opleidingen bij InHolland Diemen. De tentamens werden vermoedelijk door een schoonmaker gestolen uit een kast op het secretariaat en doorgespeeld aan de leerlingen.

Alle leerjaren
Het betreft acht tentamens spelling en een aantal financiële vakken. Studenten uit alle leerjaren hebben deelgenomen aan de fraude, tot frustratie van medeleerlingen die zich wel op normale wijze hadden voorbereid op de tentamens.

De fraude zou zijn begonnen in een klas waar een van de studenten op goede voet stond met een schoonmaker. De tentamens werden verspreid onder een kleine groep intimi, maar zijn later doorverkocht op het schoolplein.

Detectiveverhaal

'Het lijkt wel een detectiveverhaal, maar feit is dat de betrokken docenten er letterlijk ziek van zijn dat studenten zo ver gaan om aan een voldoende te komen. Hun vertrouwen in studenten heeft een geweldige deuk opgelopen', schrijft de voorzitter van de examencommissie.

Een woordvoerder van Inholland zegt dat de school de fraude al op het spoor was. 'Docenten vonden sommige tentamenuitslagen veel te hoog. Zodra we het vermoeden kregen dat studenten tentamens in hun bezit hadden, hebben we de tentamens die nog niet waren afgenomen vervangen door nieuwe exemplaren.'

Ongeldig verklaren
Inholland gaat de resultaten van studenten die een voldoende hebben gehaald voor de gestolen tentamens ongeldig verklaren. De maatregel treft circa honderd studenten. Ook heeft de school aangifte gedaan van diefstal, en de sloten op de tentamenkasten vervangen.

Volgens de woordvoerder gaat het alleen om recent afgenomen tentamens. Een betrokken student zegt dat dat niet waar is. 'Het is al een half jaar aan de gang. Het is een schande. Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden