Tennissters spelen slechter dan slecht en krijgen toch applaus

Het tennispubliek is een keurig publiek. Nooit zal er op de tribune iemand opstaan om zijn ongenoegen te uiten door luid en duidelijk boe te roepen....

Van onze verslaggever

Coen Vemer

NOORDWIJK

Als er een tenniswedstrijd in aanmerking kwam voor een hels fluitconcert, dan was het die tussen de speelsters van Nederland en Oostenrijk dit weekeinde in Noordwijk. Het was een interland in het kader van de Fed Cup en het was de overtreffende trap van slecht.

Zaterdag kon een verraderlijke dwarrelwind die de partijen tot een loterij maakte nog worden aangewend als excuus voor de matige vertoningen, maar gisteren woei er een prettig briesje en toen was het spel niet beter. Tot overmaat van ramp verloor Nederland de ontmoeting met 4-1, waardoor het team van bondscoach Hemmes promotie naar de wereldgroep misliep.

De Fed Cup, vlot omgedoopt tot Fed Up Cup, is voor de vrouwen wat de Davis Cup is voor de mannen. Vroeger werd het toernooi in een week op een locatie afgewerkt, waarvan de laatste drie jaar in Frankfurt. Dit seizoen konden de deelnemende landen voor het eerst een uit- of een thuiswedstrijd loten.

Het leek de KNLTB een aardige mogelijkheid om promotie te maken voor het vrouwentennis. Wat er in Noordwijk werd voorgeschoteld, was echter vooral anti-reclame die het ergste doet vrezen voor het volgend jaar door de bond op te zetten vrouwentoernooi in Rosmalen. Omdat niet alle kosten konden worden gedekt, bleef de bond bovendien zitten met een schadepost van naar schatting zestig mille.

Het eerste optreden van de nationale vrouwenploeg in eigen land riep herinneringen op aan dat van de mannen in 1993 op het Haagse Malieveld, toen Krajicek en co bij hun eerste grote klus in de Davis Cup volledig aan de druk bezweken en door de Zweden van het gravel werden geveegd. Weliswaar waren de belangen en de verwachtingen destijds aanzienlijk groter, maar ook Miriam Oremans en Kristie Boogert gingen gebukt onder het virus dat bij tennissen voor vlag en vaderland zo vaak slachtoffers maakt.

Oremans wist zaterdag nog wel met pijn en moeite de openingspartij van de veel lager geklasseerde Beate Reinstadler te winnen, tegen de Oostenrijkse nummer één Judith Wiesner was ze een dag later niet opgewassen.

Boogert, o ironie gehuld in het rood en wit van Oostenrijk, was zo nerveus dat ze haar beide enkelspelen verloor. Eerst liet ze Wiesner na een 3-1 voorsprong in de beslissende set ontsnappen en een dag later gaf ze Reinstadler de overwinning cadeau. Daardoor was het treffen na vier partijen al in Oostenrijks voordeel beslist.

Na de nederlaag van Oremans tegen Wiesner op de tweede dag, stond Boogert voor de schone taak haar ploeg in de race te houden. De verplichting om te moeten winnen woog te zwaar voor de Zuidbeijerlandse, die ver onder haar gebruikelijke niveau bleef en grossierde in fouten. Ze begon voortvarend en had zelfs een breekpunt naar 5-0, maar toen de niet meer dan gemiddeld getalenteerde Reinstadler eenmaal wat in haar spel was gekomen, ging het goed mis, 6-7 (7), 4-6.

Een groepje vermakelijk uitgedoste studenten, vermoedelijk achtstejaars, trachtte tijdens de rustpauzes de stemming erin te houden met geklap en gezang, maar hun 'If you like Kristie Boogert, clap you hands', begon gaandeweg steeds meer op een requiem te lijken.

Boogert verkrampte als Krajicek op het Malieveld en produceerde negen dubbele fouten, waarvan vijf maal op breekpunt. In tennis valt in zulke gevallen de term to choke, en dat is precies wat ze deed. Anders dan Krajicek in Den Haag erkende ze na afloop ruiterlijk dat de druk haar parten had gespeeld.

'Ik heb nu eenmaal niet veel ervaring in landenwedstrijden. Wel in de jeugd, maar dit is toch een ander niveau. Ik ben niet de enige die er moeite mee heeft', zei Boogert. En Hemmes: 'Je mag het nooit als excuus gebruiken, maar moet zoeken naar de oorzaak. Daarover zullen wij gaan praten. Kristie moet leren om te gaan met de druk in dit soort wedstrijden.'

De nederlaag kwam hard aan bij Boogert. 'Harder dan die tegen Steffi Graf op Wimbledon', sprak ze, doelend op de enorme afstraffing die ze drie weken geleden kreeg van de nummer één van de wereld. 'Toch vind ik niet dat ik heb gefaald. Iedereen kan minder spelen. Dit was een nieuwe situatie voor me. Als het iedere keer zou gebeuren, kon je zeggen dat ik niet tegen dit soort evenementen ben opgewassen. Ik hoop nog vele kansen te krijgen om het tegendeel te bewijzen.'

Dat Nederland zijn sterkste enkelspeelster Brenda Schultz en zijn sterkste dubbelspeelster Manon Bollegraf niet kon opstellen, woog zwaar. Beiden hadden (club)verplichtingen in de Verenigde Staten. Dat zei tevens iets over de belangrijkheid die er aan de Fed Cup wordt toegedicht. Ook zonder hen had de ploeg van Hemmes dit weekeind evenwel van Oostenrijk kunnen winnen. Een gemiste kans derhalve.

NOORDWIJK: Federation Cup vrouwen, promotie/degradatieduel: Nederland - Oostenrijk 1-4. Oremans - Reinstadler 6-4, 5-7, 6-2, Boogert - Wiesner 3-6, 6-1, 3-6, Oremans - Wiesner 2-6 2-6, Boogert - Reinstadler 6-7, 4-6, Vis/Muns-Jagerman - Schett/Schwarz-Ritter 6-7, 6-1, 4-6. Nederland blijft in groep 1, Oostenrijk in de wereldgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden