Tenniscoach Mark de J. blijft in voorlopige hechtenis

Tenniscoach Mark de J. stond maandag voor het eerst voor de rechter als verdachte van de moord op zakenman Koen Everink. Hij houdt vol dat hij is gegijzeld door gemaskerde mannen.

Sporenonderzoek bij het huis van Koen Everink in Bilthoven.Beeld anp

'Er ligt een stevige verdenking tegen u', eindigt de rechtbankvoorzitter. 'Daarom blijft u voorlopig vastzitten.'

Recht voor hem, in het verdachtenbankje van de Utrechtse rechtbank, zit al vier uur de 28-jarige Mark de J. Volgens het Openbaar Ministerie heeft deze tenniscoach van onder anderen proftennisser Robin Haase op vrijdagavond 3 maart de puissant rijke zakenman Koen Everink in zijn huis doodgestoken. Kort na de moord ging het gerucht dat 'Marokkanen' de ondernemer hadden vermoord, omdat Everink bij het grote publiek bekend werd door een rechtszaak waarin hij slachtoffer was van kickbokskampioen Badr Hari. Die mishandelde hem in de zomer van 2012. Hari werd daar tweemaal voor veroordeeld. 'De Marokkanen willen hun held wreken', luidde de theorie.

Ook tenniscoach Mark de J. beweert maandagmiddag dat de verdachten voor de dood van Everink in die hoek zitten. De J. is de laatste die de miljonair levend heeft gezien, in diens villa in Bilthoven ze waren vrienden. Toen de tenniscoach 's avonds het pand verliet, zo verklaart hij, werd hij ineens uit zijn auto gesleurd en op de achterbank gezet door vier onbekende mannen, onder wie drie Marokkanen. Ze blinddoekten hem door hem een muts over het hoofd te trekken en zouden informatie over Everink hebben gewild. Daarna hebben ze de auto weer verlaten. Dat verklaart ook, stelt De J.'s advocaat, waarom De J. over een prijzig horloge van Everink beschikte: door die mannen is het in zijn auto beland, waarna de tenniscoach het thuis opborg.

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. Dat horloge en de telefoon van Everink werden vermist, vertelt officier van justitie Beatrijs van de Ven. In de gevangenis heeft Mark de J. tegen zijn bezoekende ouders gefluisterd dat het horloge bij hem thuis lag en dat ze het moesten wegmaken. 'Dat gesprek is opgenomen', aldus de officier.

'Als deze horrorfilm maar stopt'

Sinds zijn coach Mark de J. wordt verdacht van moord op zakenman Koen Everink staat het leven van Robin Haase op zijn kop. Voor het eerst spreekt de toptennisser uitgebreid over de zaak.

Koen EverinkBeeld anp

Vervolgens heeft het OM publiekelijk de oproep gedaan dat iedereen die iets wist van Everinks horloge of telefoon, zich moest melden. Wat blijkt? De J.'s ouders meldden zich niet. 'Vervolgens hebben we hen als verdachten wegens heling aangemerkt. Pas daarna verklaarde de vader dat hij het horloge aan zijn dochter had gegeven. Die hebben we toen ook als verdachte aangemerkt.'

Everinks horloge werd bij haar gevonden met op de wijzerplaat een bloedspoor van de vermoorde zakenman.

En er is nog meer bewijs, stelt de officier. Ze somt een heel rijtje op: De J. had een gokschuld van tienduizenden euro's bij Everink. Uit een chatgesprek zou blijken dat de twee ruzie hebben gehad over de terugbetaling. Bij het sluiten van een overeenkomst voor een aanpalende lening zouden De J.'s ouders garant zijn gesteld die wisten daar echter niks van. Proftennisser Robin Haase heeft over zijn coach verklaard dat die 'slecht is in terugbetalen'. Onderzoek wijst uit dat de tenniscoach een wapen probeerde te regelen. In zijn auto is een bloedspoor van Everink gevonden. Het enige bewijs van kwaadwillende 'Marokkanen', zoals hij beweert, zou een dreigbriefje zijn, maar dat blijkt onvindbaar. Getuigen hebben die vrijdagavond van de moord nergens een 'Marokkaan' gezien.

Pieter Hoogendam, advocaat van De J.Beeld anp

'Al 96 dagen onschuldig vast'

Toch zit ik al 96 dagen onschuldig vast, zegt De J., als hij het slotwoord op deze proformazitting krijgt. Hij verwijt het Openbaar Ministerie 'tunnelvisie', omdat hij als enige verdachte van de moord is aangemerkt. 'Elke ochtend word ik in mijn cel wakker in de hoop dat die deur weer open gaat. Onschuldig vastzitten doet mij verdriet, terwijl de schuldigen nog buiten rondlopen.'

Omdat De J. steeds 'consistent' over de kortdurende gijzeling door 'de Marokkanen' heeft verklaard, gaat het Openbaar Ministerie een reconstructie van zijn verklaring uitvoeren. Ook wordt nog onderzoek gedaan naar chatgesprekken op Everinks vermiste telefoon, die zijn gesynchroniseerd met zijn computer. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt nog bloed- en andere dna-sporen. Op de volgende regiezitting, op 23 september, zal de stand van al die onderzoeken worden bekendgemaakt, en wordt een datum geprikt voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak.

Advocaat Richard Korver komt vanuit de plek in de zaal die hem is toegewezen naar voren en vraagt de rechtbank of hij voortaan ook betrokken wordt in het bepalen van data. Korver vertegenwoordigt de 6-jarige dochter van Koen Everink, die haar vader dood in een plas bloed in zijn keuken heeft gevonden. 'Ik zou ook graag het hele strafdossier ontvangen', zegt Korver. 'Niet om uit te zoeken wie dit heeft gedaan of iets dergelijks, maar omdat haar therapeut daar om heeft gevraagd. Politiefoto's van de plaats delict zijn nodig voor het meisje om haar trauma te verwerken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden