Tennisbaas niet naar Tsjechië

Curator Toni van Hees geeft de failliete tennissponsor René van den Berg geen toestemming met zijn advocaat op stap te gaan in het buitenland....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Van den Berg wil naar het buitenland om in contact te komen met Dragan Petrovic, de Joegoslaaf van wie hij op 15 september 70 miljoen euro zou krijgen. De tennissponsor zit echter nog altijd vast in de koepelgevangenis in Haarlem. Hij weigert volgens de curator openheid van zaken te geven en zou vluchtgevaarlijk zijn.

De curator heeft de genoemde Petrovic niet kunnen vinden en betwijfelt of deze Joegoslaaf bestaat. Het telefoonnummer dat Van den Berg van Petrovic heeft, is niet actief en zijn adres is niet bekend .

Advocaat Vink heeft deze week voorgesteld Van den Berg onder vrijwillig elektronisch toezicht te plaatsen in zijn woonplaats Hilversum. Wanneer Van den Berg de gemeente zou verlaten, op zoek naar geld, zou zijn advocaat meegaan. Wanneer Van den Berg zich met illegale financiële transacties inlaat, melden zijn advocaten dit meteen aan de curator.

Curator Van Hees verwerpt het voorstel omdat Van den Berg niet duidelijk maakt wie hij wil gaan bezoeken en wat hij wil gaan doen. Ook is niet duidelijk waarom de curator niet aanwezig zou kunnen zijn bij de transacties van Van den Berg in het buitenland.

Van Hees stelt dat het bovendien wettelijk niet is toegestaan dat een advocaat de rol van de curator overneemt. De curator is verantwoordelijk voor de bezittingen van de failliet verklaarde Van den Berg en komt op voor de schuldeisers. Advocaat Vink komt per definitie op voor zijn cliënt.

Dit laatste erkent Vink, maar hij schermt met een verklaring van Van den Berg die zijn advocaat toestaat zijn belangen te schaden. 'Nu de curator ons voorstel afwijst, rest niets anders dan wachten', stelt Vink. 'We kunnen nu niets meer doen om uit deze impasse te komen.'

De stichting Welbegrepen Eigenbelang, met daarin ruim 1100 mogelijk gedupeerde beleggers, heeft eerder al bepleit Van den Berg vrij te laten.

Op 11 augustus heeft de Fiod een inval gedaan in het woonhuis van René van den Berg. Volgens advocaat Vink heeft de fiscale opsporingsdienst een aantal ordners en bankafschriften in beslag genomen, alsmede de spelcomputer van het 6-jarig zoontje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden