Tennisbaan van 50 mln eindelijk open

Skaters, fietsers en voetgangers hebben er nu nog vrij baan. Soms wordt er zelfs een potje tennis gespeeld op de nieuw aangelegde provinciale weg PW205 tussen Helmond en het gehucht Boerdonk, ten zuiden van Veghel....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Vijftig miljoen gulden heeft het stuk asfalt, ruim acht kilometer lang, gekost. Het moet de dorpskernen van Aarle-Rixtel en Beek en Donk eindelijk verlossen van de dagelijkse autofiles en voorbijdenderende vrachtwagens langs de voordeur. De weg is al enkele maanden gereed, maar de openstelling is opgehouden door een bezwaarprocedure van een omwonende. Gisteren verklaarde de bestuursrechter in Den Bosch de bezwaren tegen een geluidsscherm, op acht meter van het huis en met een hoogte van 4,5 meter, ongegrond.

De provincie reageerde verheugd op de uitspraak. Ook in de gemeente Laarbeek, waartoe Aarle-Rixtel en Beek en Donk behoren, heerst tevredenheid. De weg zal de veiligheid en rust van de dorpsbewoners verhogen. Dat algemeen belang dreigde in het gedrang te komen door de juridische procedure. Bezwaarmaker J. Schuurmans uit Aarle-Rixtel wil geen commentaar geven.

Na de bouwvak kan de weg open, bevestigt provinciewoordvoerster V. Viguurs. 'Er moet links en rechts nog een enkel stoep randje worden aangelegd.' Bovendien moeten Gedeputeerde Staten formeel nog een besluit nemen. Het Brabantse college is over twee weken terug van reces.

Onzeker is of de provincie nog wel een geluidswal van zes ton zal plaatsen voor de woning van de bezwaarmaker. Want eerder deze maand oordeelde de Raad van State dat dit op grond van de Wet Geluidhinder helemaal niet hoeft. Want in het gewijzigde bestemmingsplan is de woonfunctie op deze plek vervangen door de weg. Het enige probleem is dat de familie Schuurmans er nog woont.

Alternatieve woonlocaties stuitten tot dusver op overheidsbezwaren. Schuurmans wil pas vertrekken als hij op een andere plek in het buitengebied terecht kan. Maar het buitengebied van Laarbeek en aangrenzend Gemert-Bakel behoort tot de groene hoofdstructuur van Brabant. 'Daar mag niet worden gebouwd. We kunnen geen uitzondering op die regel toestaan', aldus Viguurs.

De provincie houdt nog diverse opties open en wil zo snel mogelijk overleggen met de bezwaarmaker. Want zolang het huis zo dicht tegen de weg staat, valt het onder de regelgeving voor geluidsbescherming. Verplaatsing, iets verder van de weg af, is ook een optie. De provincie gaat omzichtig te werk, omdat ze weet dat de voorgestelde geluidswal niet voldoende bescherming biedt. Om die reden wilde ze de norm voor de maximale geluidsbelasting verhogen, maar dat idee kan nu net weer niét de goedkeuring van de rechter wegdragen.

Volgens gedeputeerde Van Vugt is de openstelling van de weg niet langer afhankelijk van geluidwerende voorzieningen. Maar bezwaarmaker Schuurmans kan nog in hoger beroep gaan. Volgens Laarbeeks juridisch ambtenaar J. van der Heijden kan hij echter ook 'eieren voor zijn geld kiezen en alsnog instemmen met een alternatieve locatie'. Want ook de Raad van State liet doorschemeren dat de zaak niet zozeer om wel of geen geluidsscherm draait. 'U wilt dat ik de provincie onder druk zet, zodat u een hoger bedrag uit de kwestie kunt slepen', suggereerde de rechter al tijdens de zitting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden