Tennet vindt kopers voor twee kabels naar Duitse windparken

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft kandidaatkopers gevonden voor twee kabels naar Duitse windparken. Daarmee zou de kapitaalspositie iets verbeteren, en kan het bedrijf investeren in nieuwe verbindingen.

MICHAEL PERSSON

BLEISWIJK - Directeur Mel Kroon van het stroomtransportbedrijf zei woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de deal waarschijnlijk binnen zes weken zijn beslag krijgt. Volgens hem zijn drie partijen geïnteresseerd om een minderheidsaandeel van 49 procent te nemen in de kabels naar de windparken Borwind-1 en Borwind-2, voor de Duitse kust. In totaal gaat het om 250 miljoen euro.

Staatsbedrijf Tennet begon vorig jaar een groot buitenlands avontuur met de overname van het hoogspanningsnet van RWE. Dat is ongeveer twee keer zo groot als het Nederlandse net. Na de overname kwam Tennet voor grote investeringen te staan, terwijl de door de reguleerder toegestane tarieven daarvoor weinig ruimte gaven.

Tennet moest op zoek naar nieuw kapitaal, zowel in binnen- als buitenland. In Nederland injecteerde de overheid als enig aandeelhouder 600 miljoen euro in het bedrijf. In Duitsland moet Tennet zijn broek zelf ophouden, en zette het dus de lijnen naar de windparken in de verkoop.

De belangstelling komt volgens Kroon van 'betrouwbare partijen, die er voor de lange termijn in willen stappen'. De kabels leveren een gegarandeerd rendement, onafhankelijk van de hoeveelheid stroom die erdoorheen gaat.

Volgens Kroon zou een definitieve deal over de windkabels bewijzen dat de Duitse hoogspanningslijnen voldoende renderen. 'Dit is de proof of the pudding. Als marktpartijen er ook heil in zien, dan blijkt ons risk-return-profiel goed genoeg.'

Wat daarbij heeft geholpen, is dat Tennet zijn Duitse geld niet meer met een vertraging van twee jaar krijgt.

Behalve met de verkoop van de Duitse kabels en de injectie van de overheid heeft Tennet het afgelopen half jaar een miljard euro opgehaald met de uitgifte van obligaties. Die waren volgens Kroon in 25 minuten vol. Ook dat bewijst volgens hem de aantrekkelijkheid van de stroomtransportector. De rente op de obligaties (looptijden van zeven en twaalf jaar) bedraagt 3,9 en 4,6 procent. Kroon: 'Zeker in tijden dat je je geld niet graag in aandelen steekt, zijn wij een interessant alternatief.'

De operationele winst over het eerste half jaar steeg van 125 naar 171 miljoen euro. Het Duitse net droeg daar tweederde aan bij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden