Tennet heeft geen geld meer voor Duitse hoogspanningskabels

De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet kan geen nieuwe Duitse windparken op zee meer aansluiten op het stroomnet. Het heeft daarvoor 'onvoldoende personele, materiële en financiële middelen', schrijft het bedrijf in een brief aan de Duitse autoriteiten.

MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Daarmee lijkt Tennet tegen de grenzen van zijn eigen ambities aan te lopen. Het Nederlandse staatsbedrijf kocht vorig jaar een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet. Daar werden toen vraagtekens bij gesteld, omdat het zich daarmee grote investeringen op de hals haalde.

Nadat Duitsland dit jaar had besloten zijn kerncentrales te sluiten, is dat probleem nog groter geworden. Tennet moet veel geld steken in nieuwe hoogspanningslijnen, die stroom transporteren van de windparken in het noorden naar de industrie in het midden en zuiden van Duitsland.

Bovendien is de netbeheerder verplicht alle nieuwe offshorewindparken met een kabel met het vasteland te verbinden, voor honderden miljoenen per kabel. Tot dusverre zijn er negen van die parken gepland.

De investeringen bedragen 5- tot 6 miljard euro. Om aan geld te komen, probeert Tennet 49 procent van elke aangelegde kabel naar een windpark te verkopen aan derden.

De twee kandidaatkopers die Tennet in september dacht te hebben gevonden voor de eerste twee lijnen, houden echter de boot nog steeds af, zei een woordvoerder van Tennet maandag. Zij vinden het rendement op de kabels te laag. Dat rendement wordt bepaald door de stroomtransporttarieven, die worden vastgesteld door de Bundesnetzagentur. Tennet probeert de Duitsers nu ertoe te bewegen de tarieven aan te passen.

In juni zei energieadviseur Ebel Kemeling al tegen de Volkskrant dat Tennet 'te scherp aan de wind had gevaren'. 'Je hebt te maken met een regelgever die bepaalt wat jij mag verdienen. Dat risico is onderschat.' In september zei Tennet-topman Mel Kroon dat de interesse van de marktpartijen juist bewees dat het rendement hoog genoeg is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden