Update

'Tena-onderzoek voor Achmea is een vreemde zaak'

Incontinente, bij Achmea verzekerde patiënten worden door fabrikant Tena ondervraagd over hun urineverlies. Dit zou zijn om te bepalen hoeveel en welke luiers ze vergoed krijgen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft vandaag meteen bij het kabinet aan de bel getrokken en Kamervragen gesteld.

Linda Voortman. Beeld ANP
Linda Voortman.Beeld ANP

Voortman: 'GroenLinks vindt het een vreemde zaak. En dan nog wel uit naam van de apotheek, een schending van de privacy van de patiënt. Bovendien heeft een fabrikant een commercieel belang, dus is er van een onafhankelijk oordeel geen sprake.'

'Volgens mij moeten cliënt en zorgaanbieder samen kijken welk product het beste past bij de vraag. Een verzekeraar zou met de fabrikant over de prijs van producten moeten praten, in plaats van Tena op patiënten af te sturen', aldus het Kamerlid.

Patiëntengegevens
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat uitzoeken wat hier precies aan de hand is en zal passend reageren, liet haar woordvoerder alvast weten. 'Het is op zich goed als verzekeraars willen weten of mensen die gebruik maken van zorg dat terecht en in de juiste mate doen, om daarmee verspilling tegen te gaan. Maar het kan niet dat een bedrijf de beschikking krijgt over patiëntengegevens. Apothekers hebben zich te houden aan de wet als het gaat om privacybescherming. Zo mogen zij zonder expliciete toestemming geen privacygegevens, waaronder uiteraard medische, aan bedrijven geven.'

Contact
Volgens de fabrikant vragen patiënten zelf om contact of vraagt de apotheek hen of ze het goed vinden als ze door TENA worden benaderd. De incontinentieverpleegkundige die door het bedrijf in contact gebracht wordt met de patiënten, adviseert aan de apotheek welke producten gewenst zijn.

'Grote discretie'
De privacy van de patiënten zou volgens TENA niet in het geding komen. 'De gegevens van de patiënten worden met grote discretie behandeld en enkel opgeslagen in het digitale zorgdossier dat alleen toegankelijk is voor de apotheek', meldt het bedrijf vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden