Ten langen leste aanvaardde hij zijn sterfelijkheid

Prins Bernhard had een opmerkelijk sterk gestel. Zijn lange medische status omvat een reeks imposante ongevallen en ingrepen die welhaast garant moeten hebben gestaan voor enkele bijna-dood ervaringen....

Keer op keer bewees hij na vaak een opmerkelijk herstel van de meer dan vijftig grote en kleine operaties dat sterfelijkheid niet zijn deel was. Het is een wonder dat hij de hoge leeftijd van 93 jaar heeft weten te bereiken.

Al op 2-jarige leeftijd werd bij de prins een operatie aan zijn luchtpijp uitgevoerd en werd tijdelijk een zilveren buisje ingebracht waardoor hij zes maanden lang niet kon praten. In de periode voor zijn huwelijk met prinses Juliana had hij tweemaal een ernstige longontsteking. Tien maanden nadat hij met Juliana was getrouwd, in 1937, kreeg hij een ernstig auto-ongeluk in Diemen. Hierbij liep hij een zware hersenschudding, een schedelbasisfractuur en gebroken ribben op. In de zomer van 1952 bleek uit onderzoek dat hij daarbij waarschijnlijk zijn nek had gebroken, wat de vergroeiing van zijn nekwervels en zijn nek- en rugklachten verklaarde. Vier jaar na het auto-ongeval sloeg hij bij een landing met zijn jachtvliegtuig over de kop.

In de jaren daarna werd de prins met regelmaat geveld door ontstekingen en operaties aan steeds wisselende lichaamsdelen en organen: in 1956 een ontsteking aan zijn been, in 1960 wederom een longontsteking, in 1967 een ooroperatie en een zenuwontsteking in zijn rug, in 1982 een urologische ingreep, in 1985 een operatie aan zijn rechterwijsvinger en een goedaardige ontsteking aan de alvleesklier, een jaar later een operatie wegens een dubbele liesbreuk en in 1993 bleek dat vocht zich had opgehoopt tussen de hersenen en de schedel nadat de prins zijn hoofd had gestoten.

Eind 1994, begin 1995 zweefde Bernhard op de rand van de dood als gevolg van een complicatie bij een operatie wegens kanker aan de dikke darm. De prins kreeg een dubbelzijdige longontsteking en ontwikkelde een shocklong . Ook hier kwam hij weer bovenop, waarna hij zonder noemenswaardige problemen plaatsing van een pacemaker, twee staaroperaties, een prostaatoperatie, een operatie aan de urineblaas en een operatie wegens vernauwing van de luchtpijp doorstond.

In mei 2000 werd een klein deel van de dunne darm weggehaald tijdens een operatie wegens verklevingen in de buikholte en in hetzelfde jaar werd een kleine tumor in de borst verwijderd. Afgezien van een operatie aan het rechteroog wegens nastaar (een vertroebeling van de lens na een eerdere staaroperatie) en één wegens galstenen, is de prins de laatste vier jaar van operatieve ingrepen verschoond gebleven.

Zijn luchtwegen bleven hem parten spelen. Oktober 2001 werd hij tijdens een tussenstop in Nairobi opgenomen in het ziekenhuis nadat een infectie van de luchtwegen was geconstateerd.

September dit jaar keerde Bernhard terug van het vakantieverblijf van de Oranjes in het Italiaanse Porto Ercole met klachten van kortademigheid. Op 27 oktober bleek uit onderzoek in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht dat zich vocht in de borstholte bevond.

Na onderzoek bleek dat de prins uitgezaaide longkanker had. De artsen besloten hem niet meer te behandelen, omdat genezing niet meer mogelijk was. Enige weken later bleek dat ook sprake was van een tumor in de darm. De klachten verergerden snel en de prins werd gisterenavond in allerijl naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar besloten de artsen, in overleg met de prins, af te zien van verdere maatregelen.

Officieel is de prins aan uitzaaiingen van kanker overleden, maar de werkelijke oorzaak is dat hij de menselijke sterfelijkheid ten langen leste heeft aanvaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden