Tempoloos gepriegel Oranje al te ruim beloond in Orlando

De trots van de natie kreeg gisteren een ruime beloning voor een flutwedstrijd die de ogen pijnigde. Het Nederlands elftal mag na de 2-1 triomf over Marokko zowaar pronken met de titel van groepswinnaar....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ORLANDO

Overwinningen maken alles goed en de zege op Marokko was daarop geen uitzondering. De vreugde was begrijpelijk, maar enigszins overdreven. Het tempoloze gepriegel tegen de Afrikanen leende zich niet voor optimistische bespiegelingen over het elftal. De wedstrijden in Washington en Orlando maakten duidelijk dat het Nederlands elftal er beroerd voorstaat.

Coach Advocaat klampte zich gisteren vast aan de tweede helft tegen de Belgen, toen met vaart en elan werd gespeeld. Het kostte Rijkaard, Taument, Ronald de Boer en Roy hun plaats in het elftal. Wouters is als volgende aan de beurt. Hij verzamelde tegen Marokko zijn tweede gele kaart en blijft tegen Ierland aan de kant. Daarover hoeft niet dramatisch te worden gedaan. Zelden bleef Wouters zo onder de maat als tegen Marokko.

Vooral de reservebeurt van Rijkaard (31) wekte verbazing. Advocaat koos voor de jongere Winter (27) als rechtermiddenvelder, zei hij naderhand, vanwege diens snelheid. De wissel pakte goed uit: Winter was een van de beste spelers gisteren. Of beter gezegd: een van de minst slechte.

Dat zetje in de rug, om over de kwalificatie voor het tweede deel van het WK maar te zwijgen, kon Advocaat goed gebruiken. De coach wordt, vanwege zijn keuze voor een offensieve taktiek, van alle kanten onder vuur genomen.

Aanvoerder Koeman heeft binnenskamers aan de bel getrokken. Hij wil dat de defensie van drie wordt uitgebreid tot vier spelers. De wens komt niet als een verrassing. Voor het doel gaat er, zo leerden de drie duels, van alles mis, waarbij vooral de slechte communicatie tussen de spelers in het oog springt.

Koeman kreeg bijval uit onverwachte hoek. In een Italiaanse krant maakte AC Milan-trainer Capello korte metten met de speelwijze van Oranje. Volgens hem tracht Advocaat de stijl van Cruijff bij Barcelona te volgen, maar ontbreken daarvoor de juiste spelers.

De Marokkanen waren als laatste aan de beurt om te wijzen op de kwetsbaarheid van de laatste linie, zonder twijfel het zwakste deel van de ploeg. Zelfs doelman De Goey, het ijskonijn van Feyenoord, is de kluts kwijtgeraakt. Niettemin verrichtte hij in de tweede helft enkele belangrijke reddingen. De Goey snelde zijn ploeg te hulp na schoten van Bahja, Daoudi en Mesbahi.

Tien minuten na de laatste inzet, een vrije trap, schoof het Nederlands elftal op naar de eerste plaats in de eindrangschikking van de groep. De winnende treffer werd ingeleid door Bergkamp, kwam onverwacht en was nauwelijks verdiend.

Een hoge bal werd in de 78ste minuut door Roy gemist, waarna Bergkamp in het strafschopgebied voorbij Triki laveerde. De lage pass was bij wijze van uitzondering rijk aan kwaliteit. Invaller Roy hoefde voor zijn vierde doelpunt in Oranje slechts de linkervoet tegen de bal te zetten.

Voor Bergkamp maakte de actie de dag geslaagd, hoewel ook hij in het vuur van Orlando zelden een uitweg wist te vinden. Zijn persoonlijke score was echter ruim voldoende, omdat hij, in de slotfase van de eerste helft, de openingstreffer voor zijn rekening had genomen. Daarbij was hij veel dank verschuldigd aan Van Vossen, de onorthodoxe draver die van Advocaat de voorkeur had gekregen boven de kunstzinnige maar tegen de Belgen falende Roy.

De Zeeuw kookte het doelpunt voor met een ren langs zijn bewaker Nekrouz. De voorzet bleef uit door een halve val, maar Van Vossen bleek genoeg te hebben gedaan. De verwarring bij de verdedigers Nekrouz en Hababi was zo groot dat de bal voor de voeten rolde van Bergkamp die doelman Alaoui met een boogbal verschalkte (1-0).

Van Vossen schoot Advocaat de laatste jaren wel vaker te hulp. De coach heeft nooit getwijfeld of hij de aanvaller wel moest meenemen naar de Verenigde Staten, ondanks zijn belabberde, door een lange reeks van blessures verpeste seizoen bij Ajax.

Van Vossen is voor Advocaat de man die het Nederlands elftal door de kwalificatie heensleepte, met de strafschop op Wembley tegen Engeland als hoogtepunt.

Zoals ook Overmars hield Van Vossen zijn draf- en renwerk niet tot het einde vol. Overmars zei naderhand dat hij al na dertig minuten niet meer verder kon. De andere vleugelspits liet zich, met kramp in beide kuiten, na ruim een uur vervangen.

De fans moesten het in de eerste helft doen met het doelpunt van Bergkamp, zijn eerste op een wereldkampioenschap. Kansen kreeg het Nederlands elftal verder niet, zelfs geen kleintjes. De Marokkanen genoten van het lage tempo en hadden voldoende adem over voor een enkele counter, meestal uitgevoerd door spits Nader.

Alsof het een jeugdelftal betrof, raakte Oranje na rust van slag af door een wissel. De Marokkaanse coach Blinda nam zijn elegante pingelaar Hadji weer in genade aan en stuurde hem vanuit de dug-out het veld op. Een misverstand tussen Witschge en Frank de Boer bracht Hadji twee minuten na zijn entree voor het doel waar hij Nader vrij zag staan: 1-1.

De hitte sloopte vervolgens ook de krachten van de Marokkanen die bovendien geen enkel risico meer konden nemen. De arbiter uit Peru, Tejada Noriega, slingerde in de eerste helft vijf Marokkanen op de bon. De beste man was als de dood zo bang om de FIFA tegen zich in het harnas te jagen en trok na bijna iedere botsing een gele kaart.

Nederland kwam er genadig van af. Alleen Wouters en Koeman werden gewaarschuwd in een wedstrijd die geen moment boeide en aantoonde dat de zonen van Oranje momenteel zijn bevangen door de hitte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden