Temidden der ADO-hooligans

Hé vuile kankerlijer, loop es effe fijn normaal...

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

DEN HAAG

Marcel loopt mank en zijn linkeroog is gezwollen.

De mankepoot draait zich om en steekt de middelvinger omhoog. Goeie vrienden begroeten elkaar altijd hartelijk. Marcel moet erbij komen zitten.

Ja zo, eerst effe 'n biertje halen nog.

Marcel is gebeten door een politiehond, zegt zijn vriend tegen de omstanders, en in zijn stem klinkt bewondering, ja zelfs iets van afgunst. Marcel is een gouwe goser. Zelf is hij er ook geweest, op het Centraal Station, een paar uur geleden. So, gave klerezooi zeg. De trein die hen naar Den Bosch zou brengen is volgens hem rijp voor het museum, de Haagse politie bestaat uit teringlijers en FC Den Bosch is een kankerclub.

Daar is Marcel weer, met twaalf bier. Heppie dorst dan?

Drie kwartier voor het begin van FC Den Bosch - ADO Den Haag verzamelen de Haagse fans zich op het parkeerterrein van sport- en recreatiecentrum Overbosch om op een scherm de wedstrijd te volgen. Dat is kut. Allemaal de schuld van de regering. Die zijn bang voor een paar relletjes en daarom is de trein die supporters naar Den Bosch zou brengen niet vertrokken. En met de auto gaan heeft geen zin. 't Sterft van de controles onderweg.

Met blikjes bier kun je lekker voetballen.

Als je het blikje precies in de midden raakt, levert een goed schot een prachtig schuimend gordijn op en een geinig sissend geluid. Alleen je mot niet probere zo'n blikkie te koppe. De agent die na het vijfde blikje sommeert om 'te kappen' is een spelbederver. Vermoedelijk heeft-ie thuis niks te vertellen.

Van achteren wordt een blikje tegen zijn kuit getrapt. Zelfbeheersing is soms een bewonderenswaardige eigenschap.

Laat maar joh, we gaan naar binne.

Het videoscherm toont een bijna leeg stadion De Vliert.

Daar hadden wij nog makkelijk bij gekund.

De camera vindt zowaar een groepje ADO-supporters en een oorverdovend gejuich stijgt op in sporthal Overbosch. De ME'ers zijn mietjes, de Den Bosch-supporters boeren, Albert West heeft een enge ziekte en de blondine die als laatste in beeld komt oefent een oneervol beroep uit. En natuurlijk is ook zij ziek.

De pers is evenmin populair. De radio-reporter van de NOS krijgt van een potige ADO-aanhanger te horen dat zijn bezoek niet zo op prijs gesteld wordt en de dappere cameraman van RTL 4 wordt met een regen van bierblikjes tot inkeer gebracht. De pers is voor Ajax en dus zijn alle journalisten kankerjoden. In deze omgeving is het raadzaam pen en papier verborgen te houden en camera's onder de jas te verbergen. Radio Stad Den Haag interviewt een ouder echtpaar.

Den Bosch is beter, veel beter.

Die gasten kenne alleen maar winne als er geen supporters van de tegenpartij bij zijn.

Kanker Den Bosch.

Kanker Van Grinsven.

Wie is de trainer van die lui?

Kees Zwamborn.

Wie?

Kees Zwamborn.

Kankerlijer.

1-0.

Kutzooi.

1-1.

ADO-hooligan,

la-la-la-la-la,

ADO-hooligan,

laaaa-lalalalala,

ADO-hooligan.

2-1.

Kankerzooi.

Late binnenkomers brengen bier en mooie verhalen mee. Geprobeerd met de auto naar de wedstrijd te komen, bijna gelukt, maar een paar kilometer voor Den Bosch gepakt bij een controle. Snel terug. Een trekkie van een joint is hun dagprijs.

Richard, Rien, Jan L. en andere Jan L. zijn opgepakt.

Edwin Grünholz heeft een weergaloze techniek, maar zijn schoten missen keer op keer de juiste richting.

Die hoort in het circustheater.

Lowie van Schijndel raakt de bal niet goed.

Miskoop.

Bijna dertig agenten, waarvan vijf te paard, zijn om kwart over vier op hun hoede. ADO heeft verloren. Op het parkeerterrein bij de sporthal blijft de rust bewaard, maar vijfhonderd meter verderop, op kruispunt De Eerensplein, sluiten de supporters de rijen en volgt een charge van de politie.

Wachtenden voor de bus schuiven haastig opzij voor een aangeschoten supporter.

Volgens hem bestaat de Haagse politie uit teringlijers die er niks van begrijpen.

Niemand antwoordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden