Temer mag ondanks corruptie-beschuldigingen president van Brazilië blijven

De Braziliaanse president Michel Temer zal niet worden geschorst vanwege beschuldigingen van corruptie. Bij een stemming in het Braziliaanse Lagerhuis behaalde hij genoeg stemmen om aan te kunnen blijven als president.

Braziliaanse president Michel Temer.Beeld epa

De president wordt beschuldigd van corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van de 's werelds grootste vleesproduct JBS, in ruil voor politieke gunsten. Vleesmagnaat Batista heeft naar eigen zeggen alle presidenten sinds 2003 smeergeld betaald, in mei heeft hij Temer aangegeven.

Woensdag was het aan het parlement om zich over de zaak uit te spreken. Van de 513 parlementsleden stemden er 263 voor en 227 tegen vervolging, waardoor Temer niet voor 180 dagen geschorst wordt. De rest van de parlementsleden waren afwezig. Volgens de Braziliaanse grondwet is in het parlement tweederde van de stemmen nodig om een proces daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Temer ontkent alle beschuldigingen. Hij noemde de aanklacht van de hoogste aanklager van het Brazilië, Rodrigo Janot, een aanval op zijn regering en het hele land, liet hij in juni na de aanklacht weten. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een Braziliaanse president officieel beschuldigd van corruptie.

Impopulair onder de Brazilianen

Politici uit de coalitie waren al voor de stemming overtuigd dat de president genoeg stemmen zou krijgen om vervolging te ontlopen. De politieke steun voor Temer komt dus niet helemaal als een verrassing. De afgelopen weken zette hij alles in het werk om zijn huid te redden. Hij maakte een recordbedrag aan persoonlijke budgetten vrij voor Tweede Kamerleden en die tactiek heeft zijn vruchten afgeworpen. Begin juli verwierp een speciale Kamercommissie ook al het voorstel om Temer te vervolgen.

Hoewel het parlement hem steunt, is de overgrote meerderheid van de Brazilianen ontevreden over hun president. Volgens peilingen heeft Temer de steun van nauwelijks vijf procent van de Braziliaanse bevolking.

Vorig jaar augustus werd president Dilma Roussef opgevolgd door Temer, die jarenlang haar vicepresident was. Na een machtsstrijd werd ze afgezet: ze zou met overheidsuitgaven hebben gesjoemeld. In 2018 krijgt het volk bij verkiezingen de kans om zich voor of tegen de president uit te spreken.

Protest tegen de president in de hoofdstad Brasilia.Beeld afp

Economische crisis

Temer zei in juni dat de aanklacht tegen hem een negatief effect zou hebben op het herstel van de Braziliaanse economie, en pogingen tot hervormingen mogelijk zullen verlammen. Brazilië lijdt al sinds 2014 onder een zware economische crisis. Het wegvallen van belastinginkomsten veroorzaakt enorme begrotingstekorten. Ook de politieke crisis doet geen goed aan de economische omstandigheden. Temer heeft al bezuinigingen doorgevoerd, belastingen verhoogd en het arbeidsrecht versoepeld.

Het is de vraag of Temer blijft wegkomen met de schandalen. Naar verwachting zal aanklager Janot hem de komende weken met nieuwe aanklachten gaan vervolgen. Ook dan zal het Lagerhuis opnieuw de kans krijgen om voor of tegen te stemmen.

Meer over Temer

Braziliaanse president noemt aanklacht wegens steekpenningen 'fictie' Braziliaanse president Michel Temer heeft de tegen hem ingediende aanklacht wegens corruptie afgedaan als 'fictie'. Hij noemde het een aanval op zijn regering en het hele land.

Hoe komt de Braziliaanse politiek nog corrupter dan House of Cards?
Geheime opnames van een gesprek van Michel Temer tonen aan dat de Braziliaanse president net zo corrupt is als veel van zijn hooggeplaatste landgenoten. Hoe kan het dat corruptie in Brazilië zo wijd verspreid is?

Hoe wanhopig Braziliaans president Temer ook probeert aan te blijven, zijn dagen zijn geteld
De Braziliaanse president Michel Temer doet wanhopige pogingen in het zadel te blijven, maar werkt zichzelf daarmee alleen maar verder in de nesten. Alles wijst erop dat Temers dagen zijn geteld, al is hij zelf vastbesloten zijn huid te redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden