Telleman uit fractie D66 Amsterdam

Ageeth Telleman (D66) verlaat de gemeenteraad van Amsterdam. Onder haar leiding verspeelde haar partij dit voorjaar een plaats in het nieuwe bestuur van Amsterdam.

Van onze verslaggever Jaap Stam

D66 dat van twee naar zeven zetels sprong, was met lijsttrekker Telleman in maart de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. Twee weken na de verkiezingen maakten D66 en de PvdA bekend dat zij de as van het nieuwe college wilden vormen. De PvdA had vijf zetels verloren, maar was met vijftien zetels met afstand de grootste partij gebleven. De Amsterdamse raad telt 45 zetels.

D66 opereerde uiterst grillig in de daarop volgende onderhandelingen. Telleman liep twee keer weg van de onderhandelingstafel vanwege het waarnemend burgemeesterschap van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher. Volgens haar was Asscher politiek te uitgesproken om boven de partijen te kunnen staan.

Telleman noemde het waarnemend burgemeesterschap van Asscher een uiting van de regenteske Amsterdamse PvdA-bestuurscultuur. Nadat zij was teruggefloten door haar achterban, hoefde het voor de PvdA niet meer. Die partij had genoeg van het ‘geklungel’ van D66 en vormde vervolgens een college met de VVD en GroenLinks.

In april trad Telleman al terug als politiek leider van D66 Amsterdam. In een verklaring van twee alinea’s liet haar partij destijds weten dat Telleman de ‘verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat het proces van collegevorming voor D66 niet goed is verlopen’.

D66 zegt nu in een verklaring dat de afgelopen tijd om herbezinning vraagt. ‘Telleman en haar collega’s in de fractie zien graag dat de fractie zich na een turbulente periode op de toekomst kan richten.’

Lodewijk Asscher vervangt nog even Job Cohen, die opstapte om politiek leider van de PvdA te worden. De gemeenteraad heeft de PvdA’er Eberhard van der Laan voorgedragen als nieuwe burgemeester. Zijn benoeming wordt binnenkort verwacht. Asscher wordt na diens installatie weer wethouder van Financiën en Onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden