Telkens de juiste toon

BEREND JAN BOCKTING

Zwoel kijkt Natalie Portman in de openingsscène van Closer naar voorbijganger Jude Law. Daarbij vergeet de Amerikaanse dat in Groot-Brittannië bij het oversteken eerst naar rechts moet worden gekeken. Met een geschaafd voorhoofd wordt ze door Law naar de eerste hulp gebracht. Verliefdheid en ontluistering liggen dicht bij elkaar in Closer, een film naar het gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber uit 1997. De film laat van liefdesrelaties het begin of eind zien, de passie en genegenheid daartussen worden weggelaten. Regisseur Mike Nichols, wiens eerste twee films Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966) en The Graduate (1967) vergeleken met de rest van zijn omvangrijke oeuvre nog altijd het diepst met de Amerikaanse filmgeschiedenis zijn vergroeid, laat zijn acteurs telkens de juiste toon treffen. Zo is elk van de personages fascinerend genoeg om de liefdesverwikkelingen geloofwaardig te houden en zelfzuchtig en irritant genoeg om te begrijpen dat ze elkaar blijven ontvluchten.

Closer (Mike Nichols, 2004)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Shutter Island

(Martin Scorsese, 2010) Wie goed oplet, krijgt al tijdens de openingsscène van Shutter Island een stevige hint naar de plotwending die het verhaal later op zijn kop zet. Sowieso is op dat moment aan alles in deze film, die zich afspeelt in 1954, het onheil af te lezen. De veerboot die eenzaam uit de mist opdoemt, begeleid door loodzware muziek. Het eiland waarop de boot twee US marshalls afzet: een eiland waar de gevaarlijkste geestelijk gestoorde gevangenen van Amerika worden vastgehouden. Geen geruststellende setting voor Ted Daniels (Leonardo DiCaprio) om de verdwijning van een gevangene te onderzoeken. Niet in de laatste plaats omdat hij zelf ook niet in de sterkste fase van zijn leven zit: aan het eind van de oorlog maakte hij de ontzetting van Dachau mee en niet lang geleden overleed zijn vrouw toen hun woning in brand vloog. Waarschuwing: voor degenen die inderdaad goed hebben opgelet tijdens de eerste minuten eindigt het bombastische Shutter Island in een rasechte farce.

RTL 5, 20.30-23.15 uur.

This is England

(Shane Meadows, 2006) De 12-jarige Shaun is een buitenbeentje. Op school wordt hij gepest, thuis leeft hij na het overlijden van zijn vader alleen met zijn moeder in een troosteloze arbeiderswoning in het noorden van Engeland. We schrijven de jaren tachtig - dat blijkt uit bijna elk beeldje in deze film. Thatcher is op tv, Duran Duran is op de radio en ook de introductie van de cd komt voorbij. Toch gaat het regisseur Shane Meadows (Dead Man's Shoes) niet zozeer om het schetsen van een tijdsbeeld. Wanneer Shaun door een groepje skinheads wordt opgenomen, ontpopt This is England zich tot een machtig, rauw coming of age drama over groepsgedrag en identiteit. De film werd opgevolgd door het al even mooie Somers Town (2008) en de vierdelige miniserie This is England '86 (2010), beide ook van regisseur Meadows.

Canvas, 21.20-23.05 uur.

Gangs of New York

(Martin Scorsese, 2002) Leonardo DiCaprio wil in het New York van 1863 de moord op zijn vader wreken. Verantwoordelijk voor de slachtpartij is bendeleider Bill Cutting, toepasselijk bijgenaamd The Butcher, mooi vertolkt door Daniel Day-Lewis. Een ouderwetse bendeoorlog is het gevolg.

RTL 5, 23.15-2.15 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden