Telgen Croes gaan nu voor vrede

2005 moet het jaar worden van verzoening in de familie Croes, Aruba's vooraanstaande politieke familie. Al jaren rollen de erfgenamen van wijlen Betico Croes over straat....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

De man met foute vrienden in het zakenleven? Is deze vriendelijke en joviale jongeman, ooit onderwerp van ruzie tussen Aruba en het kabinet-Kok, het enfant terrible van de Arubaanse politiek?

'Men creëerde gewoon geesten', bezweert de oudste zoon van Aruba's beroemdste politicus wijlen Betico Croes, luchtig tijdens de lunch. 'De veiligheidsdienst maakte een politiek monster van mij.'

Amper 38 jaar is hij en Glenbert Croes heeft er al een hectisch leven als vice-premier, minister en parlementslid op zitten. Volop beschimpt door zijn politieke vijanden, onder wie zijn ooms, vanwege vermeende contacten met dubieuze zakenlui en gerommel met overheidsprojecten toen hij bewindsman van Vervoer was. Een 'familiedrama', zo noemde Betico's oudste broer Hendrik, ook een oud-minister, de veelbesproken handel en wandel van zijn neefje.

Maar 2005, het jaar waarin Aruba naar de stembus gaat, moet het jaar worden van verbroedering in de meest vooraanstaande politieke familie van het eiland. Al tien jaar staan de broers en de twee zonen van Betico lijnrecht tegenover elkaar.

'We werken aan een reünificatie', zegt minister van Justitie Rudy Croes (58), de jongere broer van Betico. 'Glenbert is veranderd, hij is rustiger geworden.' Glenbert: 'We werken er hard aan, het werd tijd.'

Ze wonen al 370 jaar op het eiland, de telgen Croes, maar zoveel onderlinge politieke strijd als in de laatste jaren heeft Aruba's first familiy nooit meegemaakt. Sinds Glenbert, die gesteund wordt door zijn jongere broertje Junior, begin jaren negentig de MEP-partij van zijn vader en ooms de rug toekeerde na een conflict over zijn politieke ambities, is het hommeles in de familie.

Dankzij Glenberts liberale splinterpartij OLA kon de AVP van de Eman-familie, de aartsvijanden van de MEP, in de jaren negentig de politiek domineren. Polarisatie en familiebanden zijn cruciale onderdelen in het Arubaanse politieke leven waar men gewend is elkaar te betichten van corruptie, wanbeheer en machtsmisbruik. In die zin is de aanstaande Croes-hereniging een pikante ontwikkeling.

Al zal er veel uitgesproken moeten worden. 'We moeten niet vergeten dat Glenbert wel jaren in de regering-Eman zat', benadrukt premier en MEP-leider Nelson Oduber. Het waren de jaren waarin Glenbert als minister in het nauw kwam door onregelmatigheden bij grote bouwprojecten, zoals uitbreiding van het vliegveld.

De rekenkamer verweet Glenbert toen 'onbevoegd en oncontroleerbaar handelen'. Het was ook de tijd dat Aruba bekend stond als drugsparadijs.

Was het niet Glenbert die zich fel verzette tegen de uitlevering aan de VS van twee neven van de Mansurs, een van de rijkste families van Aruba, die werden verdacht van het witwassen van Colombiaans drugsgeld? Tot twee keer toe weigerde de gouverneur, vanwege de hechte banden van Glenbert met de Mansurs, zijn benoeming tot minister.

'Jammer genoeg waren de lieden achter de OLA lui die in aanraking waren gekomen met justitie', zegt oom Rudy die sprekend op Betico lijkt. 'Maar die tijd ligt achter ons.' 'Heel moeilijk', noemt Glenbert de splitsing in de familie. 'Als we elkaar anders hadden behandeld, was de OLA nooit opgericht. Ik wilde voor altijd MEP zijn. Wie weet krijgt deze hereniging ook een politieke betekenis.'

Zal een Croes ooit weer de MEP gaan leiden?

Premier Oduber: 'Ze zijn de grootste familie hier. Dus de kans is groot dat mijn opvolger Croes heet.'

Glenbert: 'Ik zie mij de partij van mijn vader niet leiden. Minister wil ik ook niet meer zijn. Ik ben beter met mijn mond dan met mijn handen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden