Televisie

Verborgen verleden

Zaterdag, Nederland 2, 20.15 uur

Herhaling van de aflevering met acteurJoost Prinsen. Hij reist naar Polen om een verhaal te onderzoeken dat de ronde doet in zijn katholieke familie: in de tijd van Napoleon zou een joodse vrouw, verre familie van Prinsen, door een Nederlander uit Polen zijn gehaald.

Weet ik veel

Zaterdag, RTL 4, 20.30 uur

Nieuwe kennisquiz van Linda de Mol, waarin 300 studenten strijden om de titel 'beste student van Nederland'. Ook zijn er drie BN'ers aanwezig die een hoog rapportcijfer moeten zien te halen. De vragen komen uit uiteenlopende categorieën: van geschiedenis en wetenschap tot sport en popmuziek.

Golden oldies

Zaterdag, Nederland 1, 21.45 uur

Ruben Nicolai stelt in dit nieuwe amusementsprogramma van BNN een koor van dertig Haagse bejaarden samen, waarmee hij toewerkt naar een concert in Koninklijk Theater Carré. De ouderen mogen geen liedjes uit hun jonge jaren zingen, maar worden opgezadeld met voor hen onbekend rock-repertoire.

Opium

Zaterdag, Nederland 2, 22.35 uur

De winnaar van de Opium Verhalenwedstrijd, waarvoor meer dan 2500 mensen een verhaal instuurden, wordt bekendgemaakt. In de jury zitten schrijvers Nelleke Noordervliet, Arthur Japin en Aaf Brandt Corstius. Ook cabaretière Brigitte Kaandorp, momenteel op tournee met Bonbonnière, is te gast.

Eva Jinek op zondag

Zondag, Nederland 1, 9.30 uur

Eva Jinek in gesprek met PVV-leider Geert Wilders, o.a. over de 'verzetstournee' tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet en vrouwenrechten binnen de islam. Daarnaast zijn acteurskoppel Erik de Vogel en Caroline de Bruijn en professor Lex Peters te gast.

Boeken

Zondag, Nederland 1, 11.20 uur

Wim Brands praat met Parool-columnist/schrijver/interviewer Theodor Holman over zijn roman De grootste truc aller tijden, waarin een gezin na de oorlog wordt herenigd. De vader probeert tevergeefs beroepsgoochelaar te worden. Ook strafrechtjurist Tineke Cleiren, auteur van het boek Strafrecht, is te gast.

Benali boekt

Zondag, Nederland 2, 18.50 uur

Abdelkader Benali onderzoekt de blijvende waarde van Opwaaiende zomerjurken van Oek de Jong. Deze Nederlandse literatuurklassieker, over de groei naar volwassenheid van Edo Mesch, verscheen toen Oek de Jong 27 jaar oud was en sloeg - tot verbazing van de schrijver - aan bij een groot publiek.

Pina

Zondag, Canvas, 21.10 uur

Dansfilm van Wim Wenders uit 2011, waarin de choreografieën van de beroemde Duitse moderne dansgoeroe Pina Bausch (1940-2009) worden uitgevoerd op bijzondere plekken: op verlaten fabrieksterreinen, in de hangende metro (de 'Schwebebahn') van Wuppertal en zelfs vlak naast een ravijn.

Andere tijden

Zondag, Nederland 2, 21.25 uur

De sigarenmeisjes van Pekela is een terugblik op de vrouwenstaking voor gelijke beloning in 1969 in het Groningse Nieuwe Pekela. Nadat de directie van de sigarenfabriek Champ Clark had geweigerd om de vrouwelijke werknemers evenveel te betalen als de mannelijke, legden de vrouwen het werk neer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden