Televisie

816 MINUTEN TV & FILMS - ZATERDAG

Sporza: Brussels Cycling Classic

14.35-16.45 uur. Een

Rechtstreeks verslag van de eerste editie van de vernieuwde versie van wielerklassieker Parijs-Brussel. De koers is iets korter dan Parijs-Brussel, en het parcours ligt volledig in België. Aan de start verschijnt onder meer de tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador.

Ali B geeft antwoord

21.45-22.55 uur. NED 3

Voordat Ali B in oktober van start gaat met zijn nieuwe theatertour Ali B beken(d)t, wordt nog eens zijn vorige show herhaald, waarmee hij in 2012 de cabaretprijs Neerlands Hoop won. 'Ali B blijkt ook het vak van cabaretier te beheersen', aldus de jury over de show waarin Ali vragen van het publiek beantwoordt.

Hollow man

22.00-00.10 uur. RTL 5

(Paul Verhoeven, 2000) Zelf benadrukte Paul Verhoeven meer dan eens dat zijn (voorlopig) laatste Amerikaanse film bepaald niet zijn droomproject was. Toch biedt Hollow Man een aardig inzicht in de filmmaker. Bovendien zit hij vol geweldige special effects. De sciencefictionfilm gaat over een groepje onderzoekers dat met geld van de overheid erin is geslaagd een aap onzichtbaar te maken. En, in het spectaculaire begin van de film, het voor elkaar krijgt die aap weer zichtbaar te maken. Klaar voor een triomftocht naar het Pentagon zijn ze. Behalve de leider, de ambitieuze, narcistische, tamelijk geniale wetenschapper Sebastian Caine (Kevin Bacon). Hij wil alles geheim houden totdat het werkzame serum succesvol op mensen is toegepast. Hijzelf wordt het proefkonijn. Het lukt hem onzichtbaar te maken, maar de reversie faalt. En dat leidt tot misantrope frustraties bij Caine, die de film uiteindelijk doen ontsporen in een B-filmeinde. Tot die tijd is Hollow Man een typische Verhoeven-film, in de zin dat de cineast zelfs in dit actiewerk zijn bekende vrouwenobsessie en mensbeeld heeft weten te stoppen. Of, zoals hij zelf zei: 'De vraag in Hollow Man is niet: wat zou je doen als je onzichtbaar bent? Maar: wat ga je doen als je weet dat je overal mee weg kunt komen?'

Dit was het nieuws

22.30-23.30 uur. RTL 4

De nieuwe reeks van DWHN ging vorige week goed van start met ruim één miljoen kijkers. In de tweede aflevering zijn Ajouad El-Miloudi, presentator bij o.a. De Keuringsdienst van Waarde en Sierd de Vos, droogkomisch voetbalcommentator bij Sport 1, de gasten van team captains Thomas Acda en Raoul Heertje.

Studio Sport

22.30-23.30 uur. Ned 1

In 'De tour van Bauke' is het verslag te zien dat Kees Jongkind maakte over wielrenner Bauke Mollema tijdens de laatste de Tour de France. Jongkind mocht 24 uur per dag achter de schermen meelopen met Mollema en zijn Belkin-ploeg: tijdens besprekingen, medische verzorging en 's avonds op de hotelkamer.

Opium

22.35-23.25 uur. Ned 2

Cornald Maas is terug met zijn culturele talkshow vanuit het Amsterdamse DeLaMar Theater. Cabaretière Paulien Cornelisse vertelt over haar nieuwe theatershow Maar ondertussen. Presentator/zanger Joris Linssen neemt het nieuws door, en schrijfster Susan Smit vertelt over haar nieuwe roman Gisèle.

Lowlands 2013

23.30-00.35 uur. Ned 3

DJ Roosmarijn Reijmer en journalist Atze de Vrieze blikken terug op Lowlands 2013, aan de hand van hoogtepunten uit de optredens, die werden uitgekozen door de bezoekers. Onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Kendrick Lamar, Franz Ferdinand, The Opposites en Disclosure zullen voorbij komen.

If

22.55-00.45 uur. Canvas

(Lindsay Anderson, 1968) De in 1994 op 71-jarige leeftijd overleden Engelsman Lindsay Anderson was aanvankelijk documentairemaker. In 1945 won hij een Oscar voor zijn korte documentaire Thursday's Children. Later maakte hij met Karel Reisz en Tony Richardson deel uit van wat de Britse free cinema is gaan heten, die de documentaire wilde bevrijden van commerciële en propagandistische drijfveren. Alle drie gingen later speelfilms maken. Net als Richardson schopte Anderson het ook daarin ver. Zijn vanavond uitgezonden If, met het debuut van Malcolm McDowell, won in Cannes destijds de Gouden Palm. Het was 1968, de tijd van, onder meer, studentenopstanden. Dus dat If in de smaak viel, vermag niet te verbazen. Anderson toont in een provocerende stijl de nare wereld achter het typisch Engelse vernis van een keurige kostschool, waar McDowell een opstand gaat leiden.

Brownian Movement

23.25-00.56 uur. Nederland 2

(Nanouk Leopold, 2010) Vierde speelfilm van een van Nederlands interessantste en beste filmmakers, Nanouk Leopold (Iles Flottantes, Guernsey), wier nieuwste film, Boven is het Stil, rond deze tijd op dvd verschijnt. In Brownian Movement stelt Leopold, zoals ze vaker doet, meer vragen dan dat ze antwoorden geeft en ze doet dat in een eigen filmische stijl die haar zo duidelijk ver uittillen boven wat we in Nederland (of liever: uit Nederland) gewend zijn. In deze in drie delen uiteenvallende film zien we de verwording van de arts Chantal (gespeeld door de Duitse actrice Sandra Hüller), die haar obsessie met lelijke mannen uitleeft in seks met hen. Ze stort in als dit verborgen leven bekend wordt, waarna psychiatrische behandeling en therapie, om haar relatie met man Max (Dragan Bakema) te redden, volgen. In het derde deel tracht het stel, inmiddels expats in India, te redden wat er te redden valt. Curieus, misschien niet helemaal geslaagd, maar uiterst intrigerend.

560 MINUTEN TV & FILMS - ZONDAG

Buitenhof

12.10-13.10 uur. Ned 1

Marcia Luyten spreekt met Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, over het beleid van het kabinet-Rutte. Er wordt vooruitgeblikt op de Duitse parlementsverkiezingen met FDP-bondsdaglid Otto Fricke en televisiejournalist Rolf-Dieter Krause. Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes neemt de buitenlandse kranten door.

Jinek

17.05-18.05 uur. Ned 2

Eva Jinek verhuist van de vroege zondagmorgen naar de late zondagmiddag. Bij haar nieuwe werkgever de KRO begint Jinek, waarin de journaliste met een tafel vol gasten vooruitblikt op de week die komen gaat. De talkshow wordt uitgezonden vanuit café de Kroon op het Rembrandtplein in Amsterdam.

They live by night

Film noir

08.00-09.30 uur. BBC 2

(Nicholas Ray, 1948) Weliswaar uitgezonden op een curieus tijdstip, maar wat een prachtige, klassieke film noir is deze debuutfilm van Nicholas Ray (Rebel Without a Cause), een zogeheten regisseursregisseur: vrij onbekend maar zeer gewaardeerd door collega's. Wie nu, ruim zestig jaar nadat de film gemaakt is, de openingssequentie van zijn debuut ziet, snapt dat direct. Het is een ongebruikelijke, zeg maar gerust revolutionaire beeldenreeks, deels gefilmd vanuit een helikopter, die symbolisch is voor het verdere verloop. Dat verloop is tragisch: de liefde tussen een jonge gevluchte gevangene en een meisje in een al even uitzichtloze situatie kan niet anders dan gedoemd zijn in deze duistere film, hoe ze hun best ook doen iets aan de situatie te veranderen. Maar ondanks dat is They Live by Night een zeldzaam levendige film. Niet te missen.

Kunststof tv

18.05-18.50 uur. Ned 2

Joost Karhof is terug met zijn culturele talkshow. Acteur-scenarioschrijver Peter Römer vertelt over zijn theaterbewerking van politieserie Baantjer. Schrijver Tom Lanoye over zijn nieuwe roman Gelukkige slaven. Vormgever Arnout Visser over de tentoonstelling Arnout Visser en de Glaspiraten in Arnhem.

3 0p reis

19.55-20.30 uur. Ned 3

De nieuwe reeks reisreportages begint met een opmerkelijk experiment van Floortje Dessing: zij reist vanuit Rotterdam per containerschip naar de Verenigde Staten. De twee tot vijf plekken die er op zo'n schip doorgaans zijn voor reizigers, bieden een mogelijkheid voor mensen met vliegangst om in Amerika te komen.

Klimaatjagers

20.20-21.20 uur. Ned 2

Nieuwe serie waarin klimaatjournaliste Bernice Nootenboom de wereld rondreist op zoek naar 'tipping points': plaatsen waar de klimaatveranderingen hele ecosystemen ingrijpend beïnvloeden. De eerste aflevering speelt zich af op de toendra's van Alaska, waar de permafrost in rap tempo aan het ontdooien is.

The roast of James Franco

22.30-0.10 uur. Comedy Central

Acteur/schrijver/regisseur/etc James Franco is overal, en dus was het tijd voor een roast op Comedy Central. Franco zal het -op liefdevolle wijze - zwaar te verduren krijgen, met scherpe toespraken van o.a. comédienne Sarah Silverman en de acteurs Andy Samberg en Seth Rogen.

Rabat

20.30-22.20 uur. Nederland 3

(Victor Ponten, Jim Taihuttu, 2011) Snel gemaakte, goed ontvangen roadmovie van het debuterende duo Ponten-Taihuttu, van wie op het komende Nederlands Film Festival de zwart-wit misdaadfilm Wolf gaat draaien. Anders dan die grimmige film is Rabat een vrolijk vehikel waarin vooral Nasrdin Dchar opvalt - zeker ook nu we zijn speech in het achterhoofd hebben waarmee hij destijds zijn Gouden Kalf in ontvangst nam dat hij voor zijn rol kreeg. Het verhaal: drie Arabieren in een taxi, op weg van Nederland naar Marokko, een reis geïnitieerd door Nadir (Dchar), die de oude Mercedes waarin ze reizen in naam van zijn vader moet gaan schenken aan een vriend. Aanvankelijk is Rabat een echte roadmovie, in de zin dat de reis belangrijker is dan het reisdoel, maar uiteindelijk blijkt Nadir toch wel degelijk een bedoeling te hebben. Rabat oogt opmerkelijk volwassen en af voor een film gemaakt door debutanten met nauwelijks geld en in een maand tijd.

Fame

00.45-02.55 uur. BBC 1

(Alan Parker, 1980) Vreemde eend in het oeuvre van de Engelse cineast Alan Parker (Midnight Express, Mississippi Burning), die een van zijn grootste successen zou worden. Bovendien ligt de film aan de basis van een minstens zo succesvolle tv-serie, die vanaf 1982 zes seizoenen voortduurde. Opmerkelijk genoeg zou geen van de hoofdrolspelers van de filmversie een grootse filmcarrière krijgen; alleen Irene Cara leeft voort, al is het meer als zangeres van de titelsong (ze zou later ook nog de titelsong van Flashdance voor haar rekening nemen) dan als het personage Coco Hernandez, een van de jongeren die de New Yorkse dansschool bezoeken waar Fame zich afspeelt. Veel fraaie zang- en dansscènes (op de daken van auto's op straat!) en verder een wat gebrekkig scenario met veel onafgeronde subplotjes. Maar niemand die daar toen om maalde, dus waarom zullen we dat nu wel doen?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden