Televisie

Amusement..

Filmlab: En Nu Ik Debuutfilm van Wout Conijn, die op het Nederlands Film Festival de Tuschinski Award won. De film vertelt het verhaal van Wout, die worstelt met de dominante invloed van zijn zeven jaar oudere broer Joost. Als kunstenaar/uitvinder raakt Joost gefascineerd door techniek en reizen. Zo bouwt hij een fiets waarop je achteruit kunt rijden, reist hij met een op hout gestookte auto naar Tsjernobyl en ontwerpt hij een vliegtuig, gemaakt met onderdelen uit kruiwagens, fietsen en auto`s. De kleine Wout mag tijdens zijn reizen mee als filmer, zijn broer bepaalt in alles wat hij moet doen en laten. Wout bijt zich vast in wedijver met zijn broer. In een ultieme poging hem de loef af te steken, besluit hij zich, ongetraind maar vastbesloten, aan te melden als filmer bij een Nederlandse expeditie naar de top van de Mount Everest.

Nederland 3, 0.30 uur.

Informatief

Grazend Nederland De Haagse kok Pierre Wind gaat op zoek naar de eetgewoontes van Nederland. De eerste aflevering draait om het onderwerp `zielig`. Waarom vinden mensen het bijvoorbeeld zielig voor paarden om hun vlees te eten? En hoe dood je het beste een vis? Aziaten in Nederland hechten erg aan verse vis. Shirley en Loki kopen hun paling dan ook levend in de Chinese toko in Rotterdam om hem thuis klaar te maken. Levend inwrijven met zout en villen, Aziaten doen er niet zo moeilijk over. Het is alleen lastig dat hij niet stil blijft liggen.

Nederland 3, 19.50 uur.

Race to the Moon Slotaflevering van een serie over de space race. Toen de Sovjet-Unie Joeri Gagarin in 1961 als eerste mens de ruimte inschoot, wilde president Kennedy nog voor het eind van het decennium een man op de maan. Wetenschappers spelen een sleutelrol. Voor de VS werkt Wernher von Braun, voor de Sovjet-Unie Sergei Korolev. Korolev heeft veel minder geld dan Von Braun, maar wel een gedurfd en gevaarlijk plan om de race te winnen. BBC 2, 22.00 uur.

Bewogen leven Reportage over een Turkse familie in Denemarken die door eerwraak wordt verscheurd. België 2, 23.10 uur.

Film

Door Pauline Kleijer

Sidekicks (Aaron Norris, 1993). Op The Karate Kid gebaseerde fantasiefilm, waarin een astmatisch jongetje droomt van avonturen met zijn karate-held Chuck Norris. België 2, 14.00 uur.

The Tailor of Panama (John Boorman, 2001). Aardige John Le Carré-verfilming met Geoffrey Rush als kleermaker die klusjes opknapt voor geheim agent Pierce Brosnan. Talpa, 20.30 uur.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967). Twaalf ter dood veroordeelde gevangenen nemen deel aan een zelfmoordmissie met als doel een aantal van Hitlers topgeneraals te vermoorden. Intelligent, spannend oorlogsdrama met ruige mannen Lee Marvin, Charles Bronson en John Cassavetes. BBC 1, 0.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.