Televisieseries

Het weekeinde wordt er televisie gekeken in huize O., pardon, in huize V.d.M. Laat ik me niet geëmancipeerder voordoen dan ik ben. Anders dan mijn zorgeloze lach op de foto hierboven doet vermoeden, leef ik wel degelijk met een man onder één dak.

Verder geef ik niets over hem prijs. Voor je het weet neemt zo'n huiselijk stukje een genant intieme vlucht en ligt je hele hebben en houen op straat.

Meer columnisten, is me opgevallen, worstelen met de rol van hun geliefde. Dat blijkt al uit de manier waarop hij of zij wordt aangeduid. Vaak zonder bezittelijk voornaamwoord, met een ironisch afstandelijke hoofdletter: 'Geliefde', 'Man', 'Huisgenoot', soms gevolgd door de eerste letter van de voornaam: 'Huisgenoot P'. Alsof de stukjesschrijver zo weinig mogelijk prat wil gaan op zijn of haar verbintenis, er zich van distantieert, ja, zich er haast voor schaamt.

De enige die in zijn columns zegt waar het op staat, is Remco Campert. Onomwonden omschrijft hij zijn vrouw als 'degene die ik liefheb'. Of zou zij, als hij dit niet doet, klaarstaan met de deegrol?

Ook ik koester warme gevoelens voor mijn huisgenoot, maar al eet ik zijn brood, ik spreek niet steeds zijn woord. En hij het mijne evenmin; want een beetje kerel laat niet graag over zich lopen. Daarover krijgen wij dan eh, woorden, waarbij mijn stem uitschiet tot ongekende hoogte terwijl de zijne zich tot dof gebrom beperkt.

Toch zijn wij, zoals in de meeste verhoudingen die langer duren dan vandaag, nu eens elkaars pot en ketel, splinter en balk, dan weer zitten wij saamhorig voor de televisie. Vooral tijdens het weekeinde. Het toestel is van hem en - net als hijzelf - oud, maar nog steeds het aankijken waard. Ik op mijn beurt bedien de knoppen, die van de opnameapparatuur en de twee afstandsbedieningen. Intussen probeer ik zo weinig mogelijk door het gebodene heen te praten.

Downton Abbey (in zíjn gebrekkige perceptie 'huisvrouwenromantiek') neem ik uitsluitend voor mezelf op en seizoen 5 van Breaking Bad - de ijzingwekkende criminele strapatzen van een gewezen scheikundeleraar - staan op dvd. Dus die buitenlandse series hoeven ons regulier kijkgenot niet te doorkruisen.

Blijven over: Overspel (zaterdag) en Penoza (zondag), uitstekende Nederlandse series, maar... mijn geliefde is niet echt bedreven in het onthouden van gezichten, dus moet ik steeds uitleggen wie wie is. En eerlijk is eerlijk, het wordt de kijker wel moeilijk gemaakt, zo klein is blijkbaar het Nederlandse televisieacteursbestand.

Om te beginnen duikt overal dat beroepsdochtertje op met haar tobberige kopje. Rent ze in Overspel als Marit met ontblote navel door een ziekenhuis waar haar minnaar net niet op sterven ligt, in Penoza heet ze Nathalie en is ze woedend op haar moeder. Maar ook op haar mamma in Overspel!

En hier raakt mijn levensgezel het spoor bijster. Over welke moeder gaat het nu? Over die ene die in de lik heeft gezeten vanwege poging tot moord en nu even is vrijgelaten met zo'n klem om haar enkel? Of over die andere die straks misschien in het gevang verdwijnt om Nathalie (of was het Marit?) en haar broers te redden? En dat jongetje in het kielzog van Peter Blok in Penoza, is dat niet ook Sylvia Hoeks' zoontje in Overspel?

Nog een geluk dat De Prooi is afgelopen, want stel dat Pierre Bokma's ABN Amro-assistente tegelijkertijd in Penoza voor jeugdzorgmevrouw/politie-infiltrante had gespeeld!

Fijn dat Fedja van Huêt, de charismatische advocaat in Overspel, die op dit moment op apegapen ligt, als criminele broer de pijp, dus Penoza uit is.

Anders was de verwarring niet te overzien in huize V.d.M.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden