Televisie & radio

713 MINUTEN TV, FILMS & RADIO - ZATERDAG

Tv: Toppop3

20.35-21.35 uur Ned 3

Gerard Ekdom is terug met zijn 21ste eeuwse versie van muziekprogramma TopPop. Er is een optreden van de 23-jarige Brit John Newman, die momenteel een grote hit heeft met Love Me Again. Ook op het podium staat Niels Geusebroek, bekend van The Voice of Holland en het liedje Take Your Time Girl.

The making of Merkel

21.00-22.00 uurBBC2

Aan de vooravond van de Duitse Bondsdagverkiezingen vertelt de BBC het verhaal van de machtigste vrouw ter wereld: de Duitse premier Angela Merkel. Presentator Andrew Marr duikt in haar verleden: Merkels jeugd in de DDR, haar loopbaan als natuurkundige en haar besluit als dertiger om de politiek in te gaan.

Film: The Book of Eli

Actie / drama

22.10-00.25 uur RTL 5

(Albert & Allen Hughes, 2010) Uitgebleekte apocalyps-parabel die actie, sfeer en moraal mooi in balans houdt. Het decor van The Book of Eli lijkt het platgebombardeerde Wilde Westen. Dorre woestijnen vol kraters, stoffige stadjes waar al het tuig in de plaatselijke saloon gekluisterd zit - veel meer is er van de westerse beschaving niet over na een catastrofale oorlog. Hier en daar duikt nog een restje cultuur op, zoals een iPod of een stapel boeken met The Da Vinci Code bovenop. En natuurlijk het boek dat semi-samurai Eli met zich meetorst. Deze zwijgzame eenling, mooi laconiek vertolkt door Denzel Washington, wil dat boek naar de westkust brengen, in opdracht van God.

Een missie die hem zozeer obsedeert, dat hij nog maar nauwelijks leeft volgens de boodschap van het boek - al blijft hij, anders dan veel hongerige lotgenoten, uit de buurt van mensenvlees.

Tv: David Bowie - 5 Years

21.35-22.45 uurNed 3

Documentaire uit 2013 waarin vijf cruciale jaren uit de carrière van David Bowie worden uitgelicht: 1971 (het jaar van Ziggy Stardust), 1975 (het album Young Americans en het ontstaan van The Thin White Duke), 1977 (de albums Low en Heroes), 1980 (de hit Ashes to Ashes) en 1983 (de release van Let's Dance).

Opium

22.35-23.25 uurNed 2

Cornald Maas spreekt acteurs Jack Wouterse en Beppe Costa over Vreugdetranen drogen snel van het RO Theater. Columniste Renske de Greef en dichter Michèl de Jong tonen hun bewondering voor Drs. P en BNN-presentator Patrick Lodiers maakte een documentaire over zijn jeugdhelden: Doe Maar: Dit is alles.

Droog Brood: Dat wordt oorlog

22.45-23.40 uurNed 3

Registratie van de cabaretvoorstelling van het absurdistische duo Droog Brood (Bas Hoeflaak en Peter van de Witte). Onder de typetjes onder meer een dj à la Armin van Buuren en een curieuze dichter die op een literaire avond naast het publiek ook zichzelf in slaap sust.

De overnachting

00.00-01.00 uurRadio 1

Patrick Lodiers gaat in het Amsterdamse College Hotel in gesprek met toneelschrijfster Maria Goos. Op 26 september gaat de nieuwe versie van haar successtuk Familie uit 2000 in première. In het toneelstuk lopen de emoties binnen de familie Tegenkamp hoog op, tijdens een wintersportvakantie in een Zwitsers chalet.

Film: Yo, también

Drama

22.55-00.35 uurCanvas

(Antonio Naharro, Álvaro Pastor, 2009) Destijds winnaar van de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam, dit debuut van twee Spanjaarden, gebaseerd op het leven van hun landgenoot Pablo Pineda. Die lijdt aan het syndroom van Down, wat hem niet belette een universitaire opleiding af te ronden. Hij speelt zelf de hoofdrol van een 34-jarige ambtenaar die verliefd wordt op een collega. En laat dat - liefde, seks - nu net het enige zijn waarop zijn ouders hem niet voorbereid hebben. Wat de makers, niet altijd even subtiel, met hun film willen laten zien is dat iemand met het downsyndroom nooit normaal zal worden gevonden, hoeveel normale diploma's hij ook heeft behaald. Dat lukt, in een film die meerdere malen uit de bocht dreigt te vliegen, maar de grenzen van onbetamelijke sentimentaliteit toch niet overschrijdt.

Film: Tussenstand

Drama

23.25-00.38 uurNed 2

(Mijke de Jong, 2007) Woensdag begint het 33ste Nederlands Film Festival. Op de editie van 2007 won Tussenstand vier Gouden Kalveren, waaronder die voor regie en vrouwelijke hoofdrol. Die voor mannelijke hoofdrol had er nog wel bij gemogen, want Mijke de Jongs veertigersdrama is een acteursfilm van de bovenste plank, die deels door improvisaties tot stand is gekomen. In een consequente vorm bovendien: in de vele gesprekken tussen de gescheiden echtelieden (Elsie de Brauw en Marcel Musters) is de camera opvallend vaak gericht op degene die níét praat. Zodat goed is te zien wat de soms ogenschijnlijk onschuldige woorden aan emoties losmaken. Man en vrouw doen hun best, maar hun pogingen tot contact blijven steken in eigen angsten en aangeleerde gewoonten: ze willen zichzelf best veranderen, maar zijn daartoe niet in staat.

755 MINUTEN TV & FILMS - ZONDAG

Tv: Boeken

11.20-12.00 uurNed 1

Wim Brands spreekt met Merlijn Schoonenboom, de voormalig Berlijn-correspondent van de Volkskrant die een boek schreef over de huidige reputatie van Duitsland, getiteld Waarom we ineens van de Duitsers houden. Ook filosoof Ad Verbrugge is te gast. Hij schreef het boek Staat van verwarring: Het offer van liefde.

Buitenhof

12.10-13.10 uurNed 1

Presentatrice Marcia Luyten blikt vooruit op de Algemene Beschouwingen met minister van Economische Zaken Henk Kamp. Met de Libanese journaliste Rania Abouzeid spreekt Luyten over de strijd in Syrië. In de rubriek Schuim & As neemt publicist Paul Scheffer de buitenlandse kranten door.

Film: A King in New York

Tragikomedie

13.55-15.35 uurÉén

(Charles Chaplin, 1957) Hoewel Chaplin twintig jaar later pas zou overlijden, zou hij na A King in New York nog maar één film maken (A Countess from Hong Kong). Hij was inmiddels neergestreken in Zwitserland, nadat zijn populariteit in de jaren veertig in Amerika snel achteruit was gegaan. Niet dat hij toen per se zoveel slechtere films maakte, maar vooral omdat hij werd beticht van communistische sympathieën en tegelijkertijd, toeval of niet, zijn privéproblemen breed uitgemeten werden in de pers. Dat alles zal eraan hebben bijgedragen dat A King of New York een bittere komedie is, van een zichtbaar vermoeid en gedesillusioneerd filmmaker. Chaplin speelt een Europese koning die door revolutionairen zijn land is uitgezet. Hij vindt onderdak in New York en verdient zijn geld met optreden in commercials. Wanneer de ouders van een vriend verdacht worden van communistische sympathieën, duurt het niet lang eer ook de koning zich moet verantwoorden.

TV: life 4 you

17.25-19.20 uurRTL 4

Carlo Boszhard en Irene Moors presenteren hun uitzending vanuit het Beatrixtheater in Utrecht, waar de musical Jersey Boys in première gaat. De musical vertelt het verhaal van de succesband Frankie Valli & The Four Seasons. Er zijn verslagen vanaf de rode loper, pauzereacties en interviews met de hoofdrolspelers.

Kunststof TV

18.05-18.50 uurNed 2

Joris Linssen is uitgenodigd omdat hij het Mexicaanse levenslied zingt in de voorstelling Caramba. Wende Snijders gaat touren met de liedjes van haar cd Last Resistance, Victor Löw speelt in de toneelversie van De donkere kamer van Damokles en Judith Koelemeijer oogst succes met haar boek Hemelvaart.

Andere tijden

21.20-22.00 uurNed 2

In de jaren vijftig waren de Nederlandse treinen nog van Nederlandse makelij, afkomstig van succesvolle bedrijven zoals Werkspoor. Het bedrijf bouwde ook mee aan de eerste hogesnelheidstrein, de TEE. In 1972 moest Werkspoor sluiten, omdat de NS zijn treinen steeds meer in het buitenland ging bestellen.

Sound City

21.35-23.05 uurCanvas

Documentaire van voormalig Nirvana-drummer en Foo Fighter Dave Grohl over de geschiedenis van de opnamestudio Sound City tussen 1970 en 2011. In Sound City, gelegen in Los Angeles, werden platen opgenomen door grootheden als Fleetwood Mac, Neil Young, Tom Petty, Kyuss, Slipknot en Nirvana.

Film: Inside Man

Thriller

20.00-22.35 uurRTL 7

(Spike Lee, 2006) Voor de thriller Inside Man trok New Yorker Spike Lee naar zo'n typische Wall Street-bank om er een ouderwetse misdaadfilm te maken, met een even ouderwets verrassend einde. Wanneer de cynische inspecteur Denzel Washington weinig verwachtingsvol zijn werkdag aanvangt, begint een aantal bankrovers aan de uitvoering van een goed voorbereide bankoverval. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe Clive Owen, die een groot aantal medewerkers en klanten gijzelt. Lee snijdt heen en weer tussen de superieur gecontroleerde actie in de bank en het zenuwachtige gedoe op straat - scherpschutters, nieuwsgierig publiek en cameraploegen. De politie, op zoek naar wat er zich binnen afspeelt en hoe ze daaraan een einde kan maken, wordt voor de voeten gelopen door Jodie Foster, een spindoctor die is ingehuurd door de bankdirecteur omdat er iets in een kluisje ligt wat per se geheim moet blijven.

Film: Loft

Thriller

20.30-22.20 uurNederland 3

(Antoinette Beumer, 2010) Omdat Belgische films het in Nederlandse bioscopen niet goed schijnen te doen (en omgekeerd), zijn recentelijk van een paar Vlaamse films in Nederland remakes gemaakt. Op dit moment draait in de bioscopen Smoorverliefd, geregisseerd door de Vlaamse Hilde van Mieghem, die dezelfde film met hetzelfde scenario eerder in België draaide, met andere actrices. Voor Loft gold eerder iets dergelijks, al was het niet regisseur Erik Van Looy die de Nederlandse versie mocht regisseren. Daarvoor tekende Antoinette Beumer die zich bekwaam kwijt van haar taak, zonder dat ze iets toevoegt aan de Vlaamse versie. Hoefde ook niet, want het verhaal en de structuur (veel persoonlijk gekleurde flashbacks) waren sterk genoeg. Vijf vrienden, die een loft delen als pied-à-terre, vinden daar op een dag het toegetakelde lijk van een jonge vrouw. Wat is er gebeurd? Bij de reconstructie en afloop vallen zekerheden weg en vriendschappen uiteen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden