NieuwsOekraïne

Televisie-komiek Zelenski ontbindt parlement na zijn beëdiging als president van Oekraïne

De nieuwe president van Oekraïne, Volodymyr Zelenski, heeft meteen het parlement ontbonden nadat hij maandagochtend was beëdigd. Zelenski wil op die manier nieuwe verkiezingen afdwingen. Volgens hem weerspiegelt het zittende parlement niet de stemming onder de bevolking.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Zelenski al dat hij het parlement naar huis zou sturen. Volgens hem zit het vol met figuren die er voornamelijk op uit zijn hun zakken te vullen. Meteen na zijn beëdiging (de tv-komiek won vorige maand met overweldigende meerderheid de presidentsverkiezingen) vroeg hij het parlement de immuniteit voor parlementsleden op te heffen, zodat corrupte parlementariërs kunnen worden vervolgd. Ook vroeg hij de parlementariërs om steun voor zijn voorstel het hoofd van de geheime dienst SBOe, de minister van Defensie en de procureur-generaal de laan uit te sturen. Alle drie zijn vertrouwelingen van zijn voorganger Petro Porosjenko.

Normaal zouden er in oktober parlementsverkiezingen worden gehouden. Maar Zelenski, die beroemd werd met een satirisch tv-programma waarin hij een president speelt die het opneemt tegen corrupte politici, wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen houden. Op die manier wil hij voorkomen dat het parlement, dat de premier benoemt en ook goedkeuring moet geven voor de benoeming van de ministers, zijn beleid probeert te saboteren.

Populariteit

Zelenski zit met het probleem dat zijn gloednieuwe partij geen enkele vertegenwoordiger in het parlement heeft. Hij hoopt dat hij zijn populariteit kan uitbuiten om een parlement te krijgen waarin zijn aanhangers een flinke stem hebben. Voorlopig moet hij nog even wachten. Eerst krijgt het parlement een maand de tijd om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. De regeringscoalitie viel vorige week uiteen, nadat een van de partijen eruit was gestapt om Zelenski de voet dwars te zetten.

De 41-jarige president, die geen enkele politieke ervaring heeft, wil flink de bezem halen door het politieke bestel. Dat is volgens hem door en door corrupt. Bij zijn inhuldiging zei Zelenski dat hij het ook als zijn prioriteit beschouwt een staakt-het-vuren te bereiken in het oosten van Oekraïne. Daar woedt al vijf jaar een oorlog tussen het Oekraïense leger en separatisten die met steun van Rusland de macht hebben gegrepen in twee districten in de Donbass (in oostelijk Oekraïne). Het conflict heeft al aan 13 duizend mensen het leven gekost.

Zelenski zei dat hij bereid is zijn populariteit en zijn post als president op het spel te zetten om vrede in het oosten te bereiken. Maar hij verzekerde dat hij erop zal staan dat Rusland de bezette gebieden teruggeeft. De Russische president Poetin heeft de banden met de rebellengebieden onlangs juist aangehaald door de bewoners de Russische nationaliteit te beloven.

De nieuwe president brak meteen met de tradities door na zijn inhuldiging de presidentiële stoet auto’s te laten staan. In plaats daarvan liep hij te voet door een park naar het parlement. Onderweg stopte hij her en der en liet hij bewonderaars selfies met hem maken.

Oekraïne kiest komiek Zelenski als nieuwe president en gaat onvoorspelbare toekomst tegemoet

Hij was het al in een tv-serie en nu is hij het ook in het echt: komiek Volodymyr Zelenski is de nieuwe president van Oekraïne. Lees hier het profiel dat Rusland-correspondent Tom Vennink schreef van Zelenski toen hij de verkiezingen won in april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden