Televisie in 1939: een vorm van kiespijn

Beeld anp

Boston, 15 juni 1939

's Morgens naar het Peabody Museum van Harvard University. Daarna het museum van mrs. Gardiner, waarvoor deze reeds vijftien jaar geleden overleden dame een Venetiaansch palazzo in den Gotischen Saraceenschen stijl van die stad heeft laten bouwen. Het is een Amerikaansche triomf, maar niet zoo heel gek.

De eerste en tweede verdieping zijn versierd met veelal Italiaansche meubels en kunstvoorwerpen van uiteenlopend gehalte. Er is veel van mindere qualiteit en dubieuze echtheid bij.

Ik herinner mij een zelfportret van Rembrandt op ongeveer 20-jarigen leeftijd, en een landschap van hem, dat mij weinig aantrok. Er is ook een Vermeer (een muziekles), die niet tot de mooiste werken van den meester behoort.

Geluncht aan de First National. Aanwezig behalve de heeren van de Bank o.a. Sarnoff, president van de American Radio Corporation, die ons een kleine verhandeling gaf van den staat, waarin het televisie-vraagstuk zich bevindt.

Er zijn nog aanzienlijke technische moeilijkheden te overwinnen. De zenders en ontvangers zijn duurder dan bij de gewone radio, de eischen van het gezicht zijn veel scherper dan die van het gehoor.

De telefoondraden, die voor de doorzending van radiomededeelingen gebruikt worden, kunnen niet voor televisie dienen.

Men zal deze moeilijkheden overwinnen, maar het zal tijd en geld kosten.

Zoo is, zoo zeide de heer Sarnoff, televisie thans onze hevigste kiespijn maar zij wordt eens onze voornaamste steun, die de pers en veel andere instellingen van karakter zal doen veranderen.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries); Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden