Column

Televisie heeft nog mooie jaren voor de boeg

'Echte verhalen van gewone mensen': de jacht op de gewone mens is nooit gesloten in het mediabos.

Jean-Pierre Geelen
Beeld uit het programma Rondkomen in de Schilderswijk. Beeld
Beeld uit het programma Rondkomen in de Schilderswijk.Beeld

Dat is het voordeel van de auto, zei de verkeerspsycholoog in RTL's EditieNL: 'We voelen ons erin thuis, we zijn daar echt helemaal op ons gemak.' Daar moet een camera op, dacht RTL. Alles om de gewone mens te vangen en een spiegel in zijn huiskamer op te hangen. Na Thuis voor de buis, waarin televisiekijkers zogenaamd spontaan werden gefilmd tijdens televisiekijken, zijn alle trossen los. Camera's bij de spoedeisende hulp bleken eerder niet zo'n goed idee, maar je kunt ze altijd nog bij gewone mensen in de keuken hangen. Bij de bakker. In de trein. Televisie heeft nog mooie jaren voor de boeg.

Nu hangen sinds woensdag de camera's in de auto, voor een blik op Nederland in de auto. Uit de aankondiging van RTL: 'De kijker krijgt, zonder presentator of crew, de meest ontroerende, grappige, alledaagse, interessante, vreemde maar vooral échte verhalen te horen van gewone mensen.'

Gewone mensen.

De jacht op deze bijzondere species is nooit gesloten in het mediabos. Wie er een wilde zien, kwam woensdag ogen tekort. Alleen al op RTL was het lastig kiezen, tussen Peter van der Vorst en Peter van der Vorst. Op 4 trok hij in Van der Vorst ziet sterren op met Johnny de Mol. De ster bleek natuurlijk een doodgewone jongen, bij het bedrijf van pappie ook maar begonnen aan de onderkant, met de bezemsteel in de hand.

Op RTL 5 was Van der Vorst tegelijkertijd de voice-over van zijn zelfgeproduceerde serie Rondkomen in de Schilderswijk. Net als een jaar eerder stond de filmploeg weer tussen de bewoners van het Fakonahof. Er werd rond het plein gelachen, gehuild en gevochten, maar: 'Hoe verschillend de bewoners ook zijn, met een beetje goeie wil rooien ze het prima met elkaar.'

Ja, er waren afgelopen zomer rellen geweest, die in deze reeks slechts zijdelings het zonnige beeld van de wijk verstoren. Er waren hangjongeren, maar die kwamen niet in beeld.

Vooral waren er 'gewone mensen' in de roemruchte volkswijk. Een welkome afwisseling in de beeldvorming: waar de ene mediaconsument slechts weet van een 'shariadriehoek', filmt Van der Vorst bij een homostel en helpt Abdel bij het besproeien van een tuintje. Doodgewoon.

Soms moet de gewone mens een handje geholpen om hem toch een beetje bijzonder te maken. Zoals Bep (75), die in haar brievenbus tot haar vreugde een uitnodiging voor RTL's zondagmiddagprogramma Life4You aantrof, haar grote wens. 'Eén keer in mijn leven heb ik dat dan toch meegemaakt. Godverdorie, wat leuk.' En: 'O wat schattig, hoe hebben ze dat nou toch...?'

Bep is zó gewoon dat ze echt geen flauw idee had.

In Nederland in de auto maakten we kennis met Henk (87) en Riekie, in hun wagentje op weg naar Amsterdam om 'een harinkie te happen'. Femke (33) en Bram waren met hun kat Tikus op weg naar de dierenarts. Femke tegen Bram: 'Zou hij het nu weten? Ik denk het niet, hè?' Daar was de traan in haar ogen, loepzuiver opgevangen door de camera.

En daar kwamen Corry en Joke, met 13 chihuahua's in de achterbak op weg naar een 'chihuahua-bingo'.

Wat u zegt: doodgewone mensen, stomtoevallig in een tv-serie beland. Echt waar.

Het was alleen wel een beetje gek dat bijna alle gewone mensen op televisie ondertiteld werden. Daarmee onderstreepte televisie onbedoeld toch weer een omgekeerd inzicht: gewone mensen bestaan niet, op televisie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden