Teleurstelling bij Buma en Slob over houding Samsom

CDA-leider Sybrand Buma en ChristenUnie-leider Arie Slob zijn bijzonder teleurgesteld over de opstelling van PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens hun lijkt Samsom niet bereid compromissen te sluiten met oppositiepartijen terwijl het kabinet hun steun uiteindelijk wel nodig heeft in de Eerste Kamer.

'Hij gooit tot drie keer toe de deur dicht en is drammerig bezig met zijn eigen gelijk', zei Buma in een schorsing van het debat over Samsom. 'Nou zoek het dan maar uit.' Buma heeft nu zijn hoop gevestigd op een flexibeler opstelling van premier Mark Rutte, die donderdag antwoordt in het debat.

Ook Arie Slob constateert dat Samsom 'weinig beweeglijk' was. 'Eerlijk gezegd vind ik dat onbegrijpelijk.' Zowel Slob als Buma zien een groot verschil in de in hun ogen starre houding van Samsom met die van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die ze constructiever vinden.

Klein kiertje
D66-leider Alexander Pechtold zag wel een heel klein beetje ruimte bij Samsom. Hij spreekt van een 'klein kiertje, maar er moet nog heel veel gebeuren'. Als voorbeeld noemt hij dat Samsom niet meer zegt dat de afspraken in het sociaal akkoord over het ontslagrecht en de WW staan als een huis.

In het debat zei Buma dat hij zelf ook bereid is te bewegen in onderhandelingen met de coalitie. Voorop moet wel staan dat er niet genivelleerd wordt en dat de overheid niet verder groeit.

Zijlstra zei blij te zijn dat de CDA-leider ruimte biedt en kondigde aan binnenkort een kopje koffie met hem te willen drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden