Teleurstellende halfjaarcijfers voor Heijmans

Heijmans heeft met een winst van slechts 2 miljoen euro de eerste zes maanden van dit jaar mager gepresteerd.

Van onze verslaggever Izaäk Vervliet

Hierdoor zag Heijmans ondanks goede resultaten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de winst met 17 miljoen euro teruglopen ten opzichte van het eerste half jaar van 2007. Ook het bedrijfsresultaat daalde van 31 miljoen naar 26 miljoen euro.

Het bouwbedrijf kwakkelt al langere tijd. Drie maanden geleden traden president-commissaris Joep Brentjes en bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot af vanwege aanhoudend tegenvallende cijfers. Heijmans moest de afgelopen anderhalf jaar vijf keer zijn winstverwachting naar beneden bijstellen. De laatste drie maanden daalde het aandeel daarom met 23 procent. Het bedrijf kampt onder meer met hoge grondstofkosten, scherpe concurrentie en een krappe arbeidsmarkt.

De nieuwe topman Rob van Gelder is nog niet zeker wat hij moet verwachten van de tweede helft van dit jaar. Daarom durft hij nog geen uitspraken te doen voor heel 2008. Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat de 50 miljoen euro winst waar in mei van dit jaar nog vanuit werd gegaan, nog haalbaar is.

Rob van Gelder, voorzitter van de Raad van Bestuur, geeft in ieder geval aan dat voorlopig ‘om Heijmans uit het slop te halen de kosten helaas nog voor de baten uit zullen moeten gaan.’ Een reorganisatie bij het bouwbedrijf waar ruim 11 duizend mensen werken sluit hij niet uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden