Teleurgestelde Van Raaij slaakt nog een keer zijn noodkreet

Omdat de teloorgang van zijn PSV hem aan het hart gaat, beklom voorzitter Harry van Raaij in Rotterdam de barricaden....

Op een symposium over de toekomst van het internationale clubvoetbal provoceerde Van Raaij zijn gehoor al door de naam van zijn presentatie: 'Europa (EU) bestaat niet.'

Hij toonde zich teleurgesteld en gefrustreerd over de starheid waarmee de plannen voor de Euro League, de voorgestelde competitie van grote clubs uit kleinere landen als Nederland, België, Portugal en Schotland, terzijde zijn geschoven. De Euro League was bedoeld om een grotere markt te bewerkstelligen en moest bestaan naast de Champions League en UEFA-Cup.

Van Raaij nam eerder gehouden presentaties met verve en humor op de hak, als zijnde conservatief en gespeend van visie. Henk Kesler, de directeur betaald voetbal van de KNVB die sprak in naam van een UEFA-commissie, moest het ontgelden. Kesler zei tot 2005 geen ingrijpende hervormingen te verwachten.

Van Raaij: 'Ik heb vijf jaar met hem in het sectiebestuur gezeten. Ik ken hem niet terug. Hij is veranderd in een UEFA-collega.' Altijd verschuilen achter het feit dat de UEFA ruim vijftig monden moet voeden, daar kan Van Raaij niet tegen.

Ook de woordvoerder van de Europese Unie kreeg een veeg uit de pan. Jaime Andreu achtte het vijftig-jarig bestaan van de UEFA, in 2004, een mooi moment om tot verandering over te gaan. Van Raaij: 'Als we tot 2004 alles laten zoals het is, zijn er geen grote clubs meer in de kleinere landen.'

Het verbaasde Van Raaij geenszins dat PSV vorige week verloor van PAOK Saloniki en dat Nederlandse clubs geen rol van betekenis speelden in de Champions League.

Hij betreurt het dat de plannen voor de Euro League werden afgeschoten, omdat de UEFA het belang van de nationale competities vooropstelt. Vijftig tot zestig procent van de spelers in de grote voetballanden is buitenlander. Wat is dan het regionale belang, of het nationale belang? Hoezo identificatie met de spelers?

Hij constateerde dat afgelopen zondag drie toppers waren: Arsenal - Manchester United, Celtic - Rangers en Ajax - PSV. Ze waren in Nederland alledrie rechtstreeks op tv en bij Rangers deden meer Nederlanders mee dan bij Ajax. Een ontwikkeling die niet zonder (negatieve) gevolgen kan blijven voor de hoogte van de sponsorbedragen in Nederland.

'Het is jammer dat we al drie jaar hebben verloren met praten', constateerde Van Raaij mismoedig. Het argument van EU-commissielid Andreu, dat het de clubs vrij staat een andere competitievorm te zoeken, veegde hij van tafel. Want de UEFA dreigt de clubs die zich afscheiden met draconische straffen, zoals uitsluiting van Champions League en UEFA Cup en een schorsing van spelers voor de nationale elftallen.

En dus concentreren kapitaal en daarmee de beste spelers zich steeds meer in de rijke landen Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en, in mindere mate, Frankrijk. Van Raaij: 'Als we zo doorgaan hebben we over een aantal jaar nog slechts topvoetbal in vier landen. De UEFA mag dat niet accepteren. Natuurlijk zijn de grote clubs tevreden met de situatie nu. Ze zien Ajax, PSV en al die andere clubs een zachte dood sterven. Ik zie toch hoe het topvoetbal in Nederland wegkwijnt.'

Maar Van Raaij zal geen voortrekker meer zijn. Alleen nu, op deze middag, fulmineerde hij desgevraagd. 'Omdat ik me kapot erger. Het is een schande.' Celtic heeft het stokje van PSV overgenomen. Algemeen directeur Ian McLeod nam de sprekers met kritische vragen onder vuur.

Uit de woorden van de andere inleiders kon Van Raaij zo af en toe een woordje van troost putten. Zo voorspelde James Gray, specialist in Amerikaanse sportverhoudingen, een forse daling in de hoogte van de sponsorgelden, een klap die het hardst zal aankomen bij de clubs die daarvan nu het meest profiteren.

Een grappig idee voor een alternatieve competitievorm was van Jaap Hoeksma, die in zijn bedrijfje plannen ontwikkelt voor het nieuwe Europa. Hij ziet ruimte voor een competitie met clubs uit de vijftien EU-landen. Eén markt, één munt, één voetbalcompetitie, dat is wel zo makkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden