Teleurgestelde bard geeft Rusland gevoelige klap

MOSKOU Wie niet sterk is moet slim zijn, en als zelfs dat niet lukt, resteren altijd nog de laatste wapenen: het sentiment, de verbeelding, en de farce....

Arnout Brouwers

De afgelopen maand werden de leiders in het Kremlin op de kast gejaagd met de verrassende Georgische inzending naar het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Moskou wordt gehouden. In de aanstekelijke discodreun van Stephane en 3G gaat het van ‘We don’t wanna put in/The negative move/Is killing the groove’. De eerste strofe leest als onbegrijpelijk Engels, wat het ook is, tot je hem hoort: Wij moeten Poetin niet!

Hooliganisme, oordeelde een woordvoerder van het Kremlin. Russische jeugdorganisaties gingen de straat op om te protesteren tegen deze ‘door de Amerikanen betaalde’ belediging van Rusland, zoals een leider van de Jonge Garde het verwoordde.

Maar zoals alle goede zonen weten, is er maar een ding erger dan moeder die boos is. En dat is als moeder ‘teleurgesteld’ is. Dat nu is het geval met Vachtang ‘Boeba’ Kikabidze, een 70-jarige bard die wereldberoemd was in de Sovjet-Unie – om zijn muziek, zijn filmrollen, zijn aantrekkelijke uiterlijk.

Boeba houdt niet meer van Rusland. Hij is niet boos, maar teleurgesteld. En zingt daarover in een prachtig lied, dat schrijnend klinkt. In de bijbehorende videoclip worden beelden van Georgische slachtoffers uit de recente oorlog vermengd met beelden uit de Sovjettijd die verwijzen naar de hechte vriendschapsbanden die er altijd bestonden.

Dat de Sovjetheld nu in eerste plaats Georgiër blijkt te zijn, en niet een van ‘de onzen’, zoals Russen hun eigen wereld doorgaans aanduiden, is een klap. En een subtiele herinnering aan het feit dat Moskou dan wel een klein stukje gebied heeft terugveroverd in de oorlog – maar toch vooral, met de teloorgang van de Sovjet-Unie, een wereldrijk heeft verloren.

Arnout Brouwers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden