Telers

Piet Bukman stelt dat Westlandse telers halsstarrig vasthouden aan het Westland vanuit traditionele overwegingen (de Volkskrant, 2 augustus). De Westlandse telers zouden er verstandig aan doen te verhuizen naar gebieden elders in Nederland....

Bukman gaat in zijn betoog voorbij aan een belangrijke drijfveer van telers, die rationeler zijn dan in het artikel naar voren komt. Deze drijfveer wordt gevormd door de Zuid-Hollandse glastuinbouwcluster zelf. Deze heeft zich de afgelopen eeuw ontwikkeld tot de derde mainport in Nederland met belangrijke verbindingen met Schiphol en Rotterdam Haven in het bijzonder. De glastuinbouw is namelijk meer dan de veiling en de telers. Daaromheen heeft zich een cluster ontwikkeld met belangrijke waarde voor de Nederlandse economie: handelsbedrijven, toelevering, kennisinstellingen, afzetorganisaties en zakelijke dienstverleners.

De clustering van activiteiten heeft Greenport Zuid-Holland de mogelijkheid geboden zich te ontwikkelen tot internationaal handelsleider en wereldkenniscentrum voor de glastuinbouw. Reconstructie in het Westland (en ook andere gebieden) is essentieel om deze concurrentiepositie verder te versterken. Hierbij dient zeker rekening te worden gehouden met een evenwichtige ontwikkeling van de beschikbare planologische ruimte voor wonen, werken, cultuur, recreatie en natuurlandschap. Voor de economische positie van Zuid-Holland is het essentieel om de cluster binnen de provincie ruimte te bieden om zich verder te ontwikkelen in al haar geledingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden