Telers krijgen nog geen vergunning voor inzet Polen bij asperge-oogst

Aspergetelers in Limburg en Noord-Brabant hebben tot nog toe nog geen werkvergunningen voor Poolse arbeiders gekregen. Het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA), het landelijk bestuur van de arbeidsbureaus, meent dat er voldoende Nederlandse arbeidskrachten beschikbaar zijn....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/ROERMOND

De afgelopen weken hadden 42 Brabantse en Limburgse aspergetelers 251 tewerkstellingsvergunningen aangevraagd. Maar het CBA vindt dat de telers onvoldoende gebruik hebben gemaakt van het beschikbare aanbod. Ook hebben ze te weinig de diensten van het arbeidsbureau ingeschakeld. Overigens heeft het CBA nog niet alle aanvragen beoordeeld.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in Roermond reageert teleurgesteld op het besluit. De bond beraadt zich op verdere stappen. Juridische procedures worden daarbij niet uitgesloten.

De Tweede Kamer liet vorige week weten dat er in het uiterste geval wel Poolse arbeiders mogen worden aangenomen. Het CBA meent echter dat Poolse arbeiders sowieso niet in aanmerking komen voor het aspergesteken. Volgens de arbeidsvoorziening geven telers de voorkeur aan Poolse werknemers vanwege de lage loonkosten en de grote bereidheid op onregelmatige tijden te werken.

De arbeidsvoorziening vindt dat werknemers uit Noorwegen en IJsland eerder in aanmerking komen voor werkvergunningen dan Polen. Deze landen zijn weliswaar ook geen lid van de Europese Unie, maar hebben wel verdragen met de EU die uitwisseling van arbeidskrachten toestaan.

Een kleine dertig gevluchte ex-Joegoslaven staan al vier weken te trappelen om aan de slag te kunnen bij de aspergeoogst. De toegelaten asielzoekers, die op het AZC in Roermond wachten op definitieve huisvesting in Nederland, hadden nauwelijks aansporing nodig om zich voor het werk te melden. 'Een papiertje ophangen was genoeg. Het gaat om goede gemotiveerde mensen die popelen om aan de slag te gaan', zegt de Roermondse AZC-directeur Th. Kerens.

Maar de aspergetelers hebben volgens hem geen belangstelling. 'Vier of vijf weken geleden heb we contact gezocht met het Projectbureau Asperges en Aardbeien van het Landbouwschap. We hebben een teler uitgenodigd in het centrum om met de mensen kennis te maken. Vandaag nog heb ik de directeur van het Arbeidsbureau in Roermond benaderd. Maar de telers willen niet. Ze hebben liever goedkope Polen.'

De ex-asielzoekers hebben zelf boos gereageerd op de afwijzing, zegt de directeur. 'Ze begrijpen wel dat de teler zelf moet beslissen, maar nemen het ons kwalijk dat we ze er op hebben voorbereid. Waarom al die moeite als het toch niet doorgaat?, vinden ze.'

Ook vorig jaar heeft de directie van het asielzoekerscentrum in Roermond geprobeerd om de toen nog niet erkende vluchtelingen uit Joegoslavië in te schakelen voor de aspergeoogst. Die poging werd tevens door de 'landbouwmafia' tegengewerkt, zegt Kerens, en werd verder bemoeilijkt door het feit dat asielzoekers niet mogen werken. Er is toen een regeling getroffen waardoor ze als vrijwilligers tegen een kleine vergoeding zouden werken waarbij er ook geld zou worden doorgesluisd naar andere asielzoekers. De uitvoering van die regeling bleek echter te ingewikkeld.

Vrijwilligerswerk is wel toegestaan. Daardoor mochten de afgelopen maanden wel ruim honderd asielzoekers meehelpen bij het opbouwen en afbreken van nooddijken in Limburg en Overijssel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden