Telegraaf wil alle kranten in westelijke provincies samenvoegen

Het Telegraaf-concern wil al zijn regionale bladen in Noord-en Zuid-Holland en Utrecht samenbrengen onder één centrale redactie. Het gaat om het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander, samen goed voor dagelijks 280 duizend kranten....

Op de redactie van de Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander is grote onrust ontstaan over het plan. De operatie zou bij deze kranten zestig van de 225 journalisten hun baan kosten, plus nog eens bijna veertig grafici. Bovendien is enkele jaren geleden nog onderzocht of een overgang naar ochtenblad mogelijk was. Toen wezen onderzoeken uit dat zo'n omslag 30 duizend lezers kon kosten. De drie kranten zijn zelf in juni pas gefuseerd. Ook die fusie kostte al 25 banen.

Volgens directeur B. Essenberg van de Hollandse Dagbladen Combinatie, waaronder al deze regionale bladen van het Telegraaf-concern vallen, is een fusie nodig om het bestaan op lange termijn veilig te stellen. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van de plannen. Dat moet in het voorjaar klaar zijn. Maar redactieraad en hoofdredactie van het Noord-Hollands Dagblad stellen nu al dat ze geen enkel voordeel zien in de beoogde fusie.

Volgens de interne stukken van de directie lijden de drie kranten in Haarlem, Leiden en Hilversum samen structureel een verlies van enkele miljoenen euro. Voorzitter J. van der Meulen van de redactieraad van Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander, gelooft daar niets van. 'We krijgen al jaren winstuitkering', zegt hij. Dat de kranten vorig jaar en dit jaar in de min zijn gedoken, kan hij nog wel geloven. 'Nu heeft iedereen het moeilijk.'

Regionale kranten worden in hoog tempo samengevoegd. Het Telegraaf-concern wil ook al het Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad integreren. In april gaan ook de Zwolse Courant, Apeldoornse Courant en het Deventer Dagblad, alledrie kranten van Wegener, fuseren. In dezelfde maand fuseren het Nieuwsblad van het Noorden en Groninger Dagblad/Drentse Courant tot Dagblad van het Noorden. En nog maar enkele maanden geleden ging de Arnhemse Courant vrijwel geheel op in De Gelderlander, een operatie waarmee de mededingingsautoriteit NMa tot nu toe geen vrede heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden