Telegraaf trekt plan voor eigen tv-gids in na tegenwerking NOS

De Telegraaf ziet voorlopig af van het uitgeven van een nieuwe omroepgids. De dagbladuitgever kreeg dinsdag tijdens een bijeenkomst op het NOS-hoofdkantoor formeel te horen dat de omroepgegevens, in handen van de NOS, niet te koop zijn....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

*Noël van Bemmel

AMSTERDAM

'Een nieuw RTV-blad staat hier niet meer op de lijst van urgente projecten', aldus een betrokkene bij de Telegraaf Tijdschiftengroep. Volgens hem wordt alle energie gestoken in het herplaatsen van personeel dat ooit voor TROS-Kompas en TV-Krant heeft gewerkt. Beide titels zijn onlangs overgenomen door concurrent Audax.

'We beginnen het liefst morgen met een eigen gids, maar er is op korte termijn geen zicht op medewerking van de NOS', aldus een Telegraaf-bestuurder. Plannen voor een nieuwe gids of een eventuele uitbouw van het kleurenkatern Weekeinde zijn daarom op de lange baan geschoven.

Een woordvoerder van de NOS bevestigt dat De Telegraaf-directie langs is geweest voor onderhandelingen over de omroepgegevens. 'We hebben afgesproken te wachten op de nieuwe Mediawet', aldus de woordvoerder. 'Maar we hebben ze ook verteld dat we geen behoefte voelen de gegevens te verkopen. Ook niet als de politiek dat mogelijk maakt.' Hoeveel de uitgever bereid is te betalen voor de gegevens kan hij niet zeggen.

Het uitstel van De Telegraaf heeft waarschijnlijk gevolgen voor de strategie van andere uitgevers. Zo houdt een werkgroep bij PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, zich sinds kort bezig met de omroepgegevens. Maar volgens een van de leden betreft het een passief plan, dat alleen uit de la gehaald wordt in het geval een andere uitgever de omroepgegevens bemachtigd.

De Telegraaf kan het verlies van TROS-Kompas en de TV-krant onmogelijk op korte termijn compenseren. Vanaf 1 januari neemt uitgever Audax de productie van beide TROS-gidsen over. Eind augustus verbrak de omroep na ruim dertig jaar de samenwerking met De Telegraaf, nadat de dagbladuitgever medeaandeelhouder werd van de commerciële zender SBS 6.

Staatssecretaris Nuis van Cultuur wil via een liberalisering van de Mediawet de omroepgegevens vanaf 1 januari vrijgeven. Maar of hij de wet nog voor het jaareinde door de Eerste en Tweede Kamer weet te loodsen is de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden