Telegraaf saneert Limburgs Dagblad

Bij het Limburgs Dagblad in Heerlen moeten de komende jaren vijftig van de 330 banen verdwijnen. Dat heeft De Telegraaf Holding, de eigenaar van de krant, donderdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

De ontslagen zijn nodig om het Limburgs Dagblad (LD) weer rendabel te laten draaien, zegt De Telegraaf. Het LD, dat een oplage heeft van 75 duizend kranten, verliest duizend lezers per jaar. Dit jaar wordt een verlies van negen miljoen gulden geboekt, voor een groot deel veroorzaak door investeringen in een nieuwe drukpers. Door de uitvoering van het reorganisatieplan moet het verlies over vier jaar zijn omgebogen in winst.

De meeste banen verdwijnen bij de ondersteunende diensten van de krant. Ongeveer 25 werknemers krijgen een afvloeiingsregeling; voor het overige personeel worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Op de Limburgse krant was de reorganisatie al langer bekend. 'We hebben er de afgelopen maanden zelf in meegestuurd', zegt adjunct-directeur P. Stiekema. 'Dat was niet leuk. Maar de sanering is absoluut noodzakelijk om overeind te blijven.'

Het Limburgs Dagblad is sinds 1972 in bezit van De Telegraaf. De krant concurreert met het veel grotere Dagblad De Limburger van uitgeefconcern Wegener.

Wegener werd in september eigenaar van De Limburger toen het in een klap voor 1,8 miljard gulden alle regionale titels overnam van uitgever VNU. Van meet af aan was de bedoeling Dagblad De Limburger door te stoten naar De Telegraaf, dat daarmee de gehele Limburgse regionale krantenmarkt in handen zou krijgen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet nu onderzoek naar de voorgenomen verkoop. De Telegraaf zou te veel macht kunnen krijgen op de adverteerdersmarkt in Limburg. Veel huis-en-huisbladen zijn in Limburg namelijk ook al in handen van De Telegraaf.

Het Telegraaf-concern zegt bij een eventuele overname de laatste twee Limburgse krantentitels te willen handhaven. Een fusie is waarschijnlijk pas aan de orde als het LD de verliezen niet kan wegwerken. Het Telegraaf-concern heeft het LD vier jaar de tijd gegeven om het tij te keren.

Volgens algemeen secretaris H. Verploeg van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is de sanering nodig om het Limburgs Dagblad weer gezond te maken. 'Van de vijftig banen die verdwijnen zal het aantal journalistieke plaatsen niet hoog zijn', voorspelt Verploeg.

'Zeker is dat de redactie een offer moet brengen, ofwel budgettair of door het inleveren van redactieplaatsen. Met de kanttekening dat het aantal redactieplaatsen een zeer kritische ondergrens heeft, want een regionale krant kan niet zonder een goede journalistieke redactie', aldus Verploeg. Hij verwacht echter een goede afloop. 'We hebben te maken met een verliesmakende krant, maar met een zeer rendabel concern', zegt Verploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden