Nieuwsontucht in de atletiek

Telegraaf: politie hoorde al in 2000 van misbruik atletiekcoach Jerry M.

De politie hoorde al in 2000 van het misbruik van atletiekcoach Jerry M. Dat schrijft De Telegraaf. Decennialang was M. actief bij diverse atletiekverenigingen. Nu blijkt dat hij in al die jaren tenminste negen jonge sporters heeft misbruikt.

Redactie
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

M. (58) werd afgelopen zomer door de Atletiekunie voor het leven geroyeerd, nadat hij tegenover het Instituut Sportrechtspraak (ISR) had bekend tussen 1983 en 2017 negen meisjes te hebben misbruikt, vrijwel allemaal minderjarig. Twee van hen raakten zwanger. Ook stelde hij kinderen bloot aan dierenporno. M. moest voor het ISR verschijnen na een melding van onzedelijk gedrag.

De Telegraaf sprak een vrouw die in 2000 naar de politie is gestapt. Zij zou aangifte hebben willen doen van seksueel misbruik, maar zette dit om in een melding nadat ze hoorde welke consequenties een aangifte voor haarzelf zou hebben. In 2009 zou een vader eveneens hebben afgezien van aangifte tegen M., nadat de politie in Hoogvliet hem op de gevolgen daarvan zou hebben gewezen.

Wat is het ISR?

Het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) verzorgt de tuchtrechtspraak voor aangesloten sportbonden en buigt zich onder meer over matchfixing, doping en seksuele intimidatie. De sancties die het instituut kan opleggen, zijn onder meer een boete, berisping, schorsing of royement. De tuchtrechtspraak staat los van het strafrecht. Een tuchtzaak belandt daarom niet automatisch ook bij het Openbaar Ministerie. Daarvoor moet iemand aangifte doen. Sommige slachtoffers willen wel een tuchtrechtelijke procedure voeren, maar vinden een strafrechtelijk traject te belastend.

Omdat geen aangifte is gedaan, is de man nooit vervolgd. Ook maakt hij aanspraak op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor hij buiten de atletiekwereld aan de slag kan.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt nog of in het verleden aangiften of meldingen zijn binnengekomen over M. ‘Dat kost tijd, omdat het gaat over een periode van tientallen jaren in meerdere gebieden’, aldus een woordvoerder tegenover het NRC. ‘Vooralsnog lijkt het er echter op dat geen aangifte is gedaan.’

Lees verder

Jerry M. heeft geen spijt betuigd, zo staat in het tuchtvonnis. Afgelopen zaterdag wilde hij weer aan de slag gaan als buschauffeur bij RET in Rotterdam. Nadat het nieuws over hem naar buiten kwam, is hij echter direct op non-actief gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden