Telegraaf-journalisten in gijzeling genomen

De rechter-commissaris in Den Haag heeft maandag de Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas in gijzeling laten nemen. Beiden zijn afgevoerd naar de gevangenis in Scheveningen, zegt hun advocaat..

De verslaggevers weigeren de bron te onthullen die hen staatsgeheime dossiers van de inlichtingendienst BVD, nu AIVD, heeft geleverd. Hierin stond informatie over ‘topcrimineel’ Mink K.

De Telegraaf-journalisten moesten bij de onderzoeksrechter getuigen in een strafzaak tegen ex-BVD'er Paul H. en twee medeverdachten. Die worden verdacht van het lekken van de AIVD/BVD-dossiers. H. ontkent dat hij zelf ooit vertrouwelijke informatie illegaal in zijn bezit heeft gehad of deze te hebben gelekt. Om dit te kunnen toetsen wil de rechter-commissaris weten van wie Mos en De Haas hun informatie hebben gekregen.

De zaak van de gelekte informatie kwam aan het rollen na een publicatie van de twee journalisten eind januari. Daarin stond informatie uit het BVD-onderzoek naar K. De krant meldde op basis hiervan onder meer dat de groep van K. miljoenen reserveerde voor de omkoping van politie- en justitiepersoneel. Daarmee kocht de crimineel onder andere politiedossiers. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden ‘uitgeleend’. Er is achteraf echter nooit hard bewijs voor de vermeende corruptie op tafel gekomen.

De rechter-commissaris wil door de gevangenneming Mos en De Haas alsnog bewegen om hun informatieverstrekker te onthullen. Adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof heeft hier geen goed woord voor over. ‘Wij zijn buitengewoon verontwaardigd over deze beslissing’, benadrukt hij. ‘Gijzeling zal de journalisten en ons echt niet op andere gedachten brengen. Wij overwegen alleen bij levensbedreigende situaties onze bronnen te onthullen. Daar is in dit geval absoluut geen sprake van.’

Volgens Koppe buigt de raadkamer van de rechtbank zich woensdag over de vraag of de gijzeling terecht is. Deze raadkamer moet dan ook besluiten of de hechtenis van de journalisten met twaalf dagen wordt verlengd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren (GvH) maken ook ernstig bezwaar tegen de gijzeling. ‘Het door de rechter-commissaris gehanteerde dwangmiddel staat in de visie van de NVJ en GvH in geen verhouding tot het beoogde doel, het verkrijgen van broninformatie van een journalist’, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning.

NVJ, GvH en de hoofdredactie van De Telegraaf hebben inmiddels protest aangetekend. Ze proberen de gijzeling zo snel mogelijk ongedaan te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden