Telegraaf geeft CIDI gratis pagina voor boodschap tegen Jodenhaat

De Telegraaf heeft een pagina in de krant van vandaag ter beschikking gesteld aan het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) voor een boodschap tegen Jodenhaat. De advertentie met de titel 'Geen excuus voor Jodenhaat' is ondertekend door 86 bekende Nederlanders. Het CIDI benadrukt dat het initiatief voor het statement vanuit 'de Joodse gemeenschap' kwam en dat de Nederlands-Israëlische belangenclub het project slechts 'coördineerde'.

Mensen zijn op 17 juli verzameld op de Dam bij een steunbetuiging aan Israël. De manifestatie was een initiatief van het CIDI. Beeld anp

Het CIDI heeft er expliciet voor gekozen de eigen naam niet te vermelden in de advertentie. Dat zou afleiden van de boodschap, zegt een woordvoerder. De roep om een publieke boodschap tegen antisemitisme kwam 'vanuit de Joodse gemeenschap'. Deze roep om een advertentie was er al langer. Afgelopen 25 juli publiceerde de Duitse tabloid Bild op de voorpagina een uiting tegen Jodenhaat. Die boodschap was de inspiratie voor de Nederlandse advertentie.

Het CIDI benaderde vervolgens de Telegraaf. De krant bood aan de boodschap gratis te publiceren. Adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer: 'Wij wilden graag de ruimte geven om dit statement te maken.' Hij laat zich niet uit over de kosten van een paginagrote advertentie, maar zegt dat aan advertentieruimte in de krant 'tegenwoordig geen gebrek is'.

De advertentie verwoordt zorgen over toenemend antisemitisme in Nederland, aangewakkerd door de oorlog in Gaza. 'De strijd tussen Israël en Hamas wordt steeds vaker ook in Nederland 'uitgevochten'. Op sociale media, maar ook op straat wordt gescholden en gedreigd. Niet alleen tegen Israël, maar ook tegen Nederlandse Joden. Sommige demonstranten roepen hardop 'Dood aan de Joden'. Dit moet nu stoppen.'

Onder de ondertekenaars zijn politici, presentatoren, zangers, acteurs, schrijvers, sporters, oftewel bekende Nederlanders van diverse pluimage. Het CIDI benaderde mensen met de vraag of zij de boodschap ondersteunden en wilden ondertekenen. De woordvoerder onderstreept dat niet enkel het CIDI de boodschap verspreidde, maar ook mensen uit de gemeenschap hun contacten hebben aangeschreven.

Wilders naam niet onder advertentie
Alle fracties in de Tweede Kamer kregen een verzoek per mail van het CIDI. De meeste partijen lieten de boodschap door een van hun politici ondertekenen. Ook PVV-leider Geert Wilders was gevraagd en had zijn steun toegezegd. Het CIDI zag er echter vanaf zijn naam te publiceren omdat Wilders deze week ageerde tegen een 'flutverklaring' van Joodse organisaties en het kabinet.

Maandag overlegde Rutte met Joodse organisaties, waaronder het CIDI, over antisemitisme. Ze verklaarden achteraf dat 'we er met elkaar voor verantwoordelijk zijn dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving'. Wilders verweet daarna in een brief aan Rutte dat de premier de islam niet durft aan te pakken.

Het CIDI schrijft vandaag op zijn website: 'De heer Wilders komt onder de 86 niet voor omdat volgens hem 'het aanpakken van de islam' de oplossing is voor het huidige antisemitisme. Hij doet precies wat de opstellers van deze verklaring (in de Telegraaf, red.) zo bezorgd maakt, namelijk het importeren van het conflict in het Midden-Oosten naar bevolkingsgroepen in Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden