Telegraaf eert eng, zielig en homobeest

'De Nederlandse kust is in bange afwachting', meldde De Telegraaf gisteren in een alarmerend bericht op de voorpagina. 'Van de uiterst giftige grote pieterman, een subtropische roofvis die de Noordzee is binnengedrongen.'..

PETER GIESEN

'Deskundigen melden dat volwassen mensen bij een steek uit de giftige rugvin soms blijvend letsel oplopen als chronisch onwillige en stijve vingers. Voor kinderen is het gif weliswaar niet levensbedreigend, maar langdurige medische behandeling is vaak wel noodzakelijk', aldus De Telegraaf.

Niet bij name genoemde 'natuurdeskundigen' 'sluiten geenszins uit dat de gifvis onze kust gaat terroriseren'. Het is een geniepig beestje. Alleen zijn ogen steken boven het zand uit. Onverhoeds slaat hij toe met zijn zwarte rugvin vol zenuwgif. Aan het slot van het bericht begint de auteur het gevaar van de verschrikkelijke roofvis te relativeren. Meestal blijven de gevolgen van een steek beperkt tot 'fikse' zwellingen. Alleen mensen met een allergie moeten uitkijken.

Deze weken bericht De Telegraaf vrijwel dagelijks over 'viervoeters' en 'gevederde vrienden'. Het lijkt alsof de grootste krant van Nederland al zijn redacteuren heeft aangespoord om vooral veel dierennieuws te brengen. De krant verdeelt het dierenrijk grofweg in twee categorieën: zielig en gevaarlijk.

Zo werd in Amsterdam de 'edele viervoeter Draver' op 'gruwelijke wijze' om het leven gebracht door een 'onverlaat'. In Almelo stonden enkele mensen 'zich te vergapen' aan de kleurenpracht van een ontsnapte papegaai in de Beetsstraat. 'Plotseling viel de papegaai echter als door de bliksem getroffen voor de voeten van de verbijsterde dierenvrienden. De vogel bleek doodgeschoten.'

In Hoogeveen konden twee politieagentes, met hulp van het 'verontwaardigde publiek' een boxer redden uit een 'kokend hete Opel Kadett Stationcar'. Juist op dat moment kwam de eigenaar aanlopen. 'Hoogrood van schaamte stamelde hij dat hij zijn dier slechts een half uurtje alleen had achtergelaten.' Met de omstanders weet De Telegraaf wel beter. Zeker een uur!

Maar de natuur kan ook wreed zijn: 'Fret bijt slapende vrouw in haar teen'. 'Snoek bijt zwemmer'. 'Vleermuizen terroriseren Oldenzaals bejaardenhuis'. 'Duitsland haalt opgelucht adem', meldde de krant op 16 juli. 'Na vijf dagen van hevige spanning is de brilkaaiman Sammy, die zondag in een meertje bij Neuss verdween, door een sportduiker boven water gehaald.'

Dieren zijn zelfs tot onuitsprekelijke laagheden in staat. 'Homo-flamingo verlaat vriend voor vrouwtje', was het nieuws van 28 juli. 'Het roemruchte homo-flamingopaar in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp is uit elkaar. Het ene mannetje is tot over z'n oren verliefd op een vrouwtje, juist op het moment dat zijn vriend op vakantie is naar een andere dierentuin.'

Peter Giesen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden