Telegraaf botst met vakbonden over acties

AMSTERDAM De Telegraaf Media Groep (TMG) stapt naar de rechter om dreigende acties tegen te houden. De uitgever van onder meer de gelijknamige krant wil de zogeheten bovenmatige beloningen van zo’n 900 werknemers afbouwen....

Van onze verslaggever Wilco Dekker

De vakbonden FNV Kiem en CNV Media willen dat tegenhouden, maar krijgen nu te maken met een kort geding. De bonden vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat TMG deze stap heeft gezet en sluiten niet uit dat De Telegraaf zaterdag niet verschijnt.

TMG wil bezuinigen door de salarissen aan te passen van werknemers die meer dan 110 procent verdienen van wat in de CAO is vastgelegd. Het gaat daarbij vooral om drukkers, maar ook om ict’ers en kantoorpersoneel.

De raad van bestuur van het bedrijf sloot een akkoord met de ondernemingsraad om die salarissen langzaam af te bouwen tot 110 procent van het cao-loon. Dat moet enkele miljoenen euro’s aan besparingen opleveren.

De bonden zijn het niet eens met deze ingreep. CNV Media en FNV Kiem hadden de TMG-top daarom tot maandagmiddag gegeven om het voornemen in te trekken. Voor het verstrijken van het ultimatum om één uur liet de uitgever de bonden echter weten vast te houden aan de plannen en de zaak voor te leggen aan de rechter.

Deze stap moet acties bij het bedrijf voorkomen. Volgens de centrale ondernemingsraad van TMG gaat het om heel redelijke afspraken voor een geleidelijke afbouw, en lieten de bonden zelf de zaak over aan de ondernemingsraad en raad van bestuur, voordat er vorige week met acties werd gedreigd.

Mogelijk geen krant
De bonden noemen het inschakelen van de rechter ‘onbegrijpelijk’. ‘Met deze koers lijken acties onvermijdelijk’, zegt bestuurder Peter Bloemendaal van CNV Media.

Volgens Anne Jan de Graaf van FNV Kiem gaan de actievoorbereidingen gewoon door. ‘Het is niet gebruikelijk in deze sector, maar de eindstap in dit verhaal zou nog steeds een staking kunnen zijn. Wij sluiten niets uit, ook niet dat er zaterdagochtend wellicht geen krant op de mat ligt.’ De bonden komen woensdag bijeen voor overleg met de TMG-werknemers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden