Telefoontje zette VS op spoor Bin Laden

Een oude bekende die een onschuldig telefoontje over koetjes en kalfjes pleegde met de koerier van Osama bin Laden, zette de Amerikaanse inlichtingendiensten op het spoor van Al Qaidaleider Osama bin Laden. Dat meldde de krant The Washington Post vandaag in een artikel van de gerenommeerde journalist Bob Woodward.

Een Pakistaanse soldaat voor het huis waar Bin Laden zich schuilhield Beeld afp

'Waar ben je geweest? We hebben je gemist. Wat doe je tegenwoordig?', zou de vriend hebben gevraagd aan de man naar wie de inlichtingendiensten jaren hadden gezocht. 'Ik ben terug bij de mensen bij wie ik vroeger was', antwoordde de Pakistaanse koerier veelbetekenend.

Het telefoongesprek hielp de Amerikanen volgens de bronnen van Woodward aan het mobiele telefoonnummer van de koerier, die bekend is onder het pseudoniem Abu Ahmed al-Kuwaiti. Een uitgebreide speurtocht leidde uiteindelijk naar een complex in de Pakistaanse stad Abbottabad, waar Bin Laden verbleef.

Bin Laden en de andere bewoners van het complex deden er alles aan om te voorkomen dat hun schuilplaats in het oog sprong. Het huis had geen internet- en telefoonaansluiting. Kuwaiti en de andere inwoners reden anderhalf uur van het huis in Abbottabad vandaan, voordat ze zelfs maar een batterij in hun mobiele telefoon plaatsten. De Amerikanen gebruikten allerlei surveillancemiddelen voordat ze de verblijfplaats van Kuwaiti hadden achterhaald.

De wandelaar
Surveillanten in Abbottabad en fotoanalisten zagen dat een man die het complex nooit verliet bijna dagelijks zo'n twee uur heen-en-weer liep op de binnenplaats. Ze noemden hem 'de wandelaar'. Hij leek het lange postuur van Bin Laden te hebben, maar uit de foto's kon niet met zekerheid worden opgemaakt dat dit vermoeden klopte.

Het heeft volgens de bronnen nooit vastgestaan dat 'de wandelaar' Bin Laden was. Veiligheidsfunctionarissen schatten de kans dat Bin Laden in het complex woonde in tussen een voorzichtige 40 procent en een relatief zekere 80 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.