Telefoontarieven in Europa blijven 'nog steeds hoog'

Internationaal bellen wordt flink goedkoper. PTT Telecom verlaagt op 3 oktober de tarieven voor bellen naar het buitenland met gemiddeld 25 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Telefoneren naar de Verenigde Staten gaat 95 cent per minuut kosten, 's avonds en in het weekend 85 cent, een daling van 46 procent. Nu kost een belletje naar de VS nog 1,75 gulden per minuut. Bellen naar Singapore gaat 1,50 gulden kosten. Dat is een korting van 54 procent. Telefoneren naar Suriname gaat 1,75 kosten, eveneens 54 procent goedkoper.

Volgens PTT Telecom zijn de tariefsverlagingen mogelijk gemaakt door de opkomende concurrentie in het buitenland. Daar opererende telefoonbedrijven gaan andere tarieven hanteren voor het afhandelen van internationaal verkeer. Ook efficiencyverbetering en technologische ontwikkelingen maken internationaal bellen goedkoper.

De Consumentenbond noemt de verlaging 'logisch', maar heeft kritiek op het feit dat de tarieven binnen West-Europa relatief weinig omlaag gaan. 'Maar waar we al jaren om vragen, is een verlaging van de binnenlandse tarieven. Een daling met 10 procent zou heel aardig zijn.'

Ook de grote zakelijke afnemers, verenigd in de BTG, bekritiseren het feit dat de tarieven voor bellen naar België, Frankrijk en Duitsland slechts 17 procent dalen naar 75 cent per minuut. Nog steeds gaat 70 procent van het buitenlandse verkeer naar die landen. 'Het zou beter zijn als PTT Telecom niet alleen telefoneren naar exotische oorden goedkoper maakte', aldus BTG-directeur C. van Ee.

Van Ee vindt dat PTT Telecom 'op de goede weg' is, maar dringt aan op nog een verlaging van de buitenlandse tarieven met 25 procent. Volgens Van Ee had PTT Telecom de verlaging al driekwart jaar eerder kunnen invoeren. 'Het argument dat buitenlandse operators te hoge tarieven rekenen voor de afhandeling van het internationale verkeer, is onzin. Het zijn allemaal monopolisten als PTT Telecom zelf die onderlinge afspraken maken.'

De toenemende concurrentie heeft PTT Telecom tot de tariefsverlaging gedwongen. De afgelopen jaren hebben bedrijven als TelFort, Esprit en Versatel een belangrijk deel van het internationale verkeer van PTT afgesnoept. De nieuwkomers op de Nederlandse markt kochten capaciteit in bij de grote internationale operators en wierven klanten bij het bedrijfsleven.

PTT Telecom heeft pas sinds begin dit jaar een afdeling die 'tikken' inkoopt op de internationale markt. Uit de jongste halfjaarcijfers bleek dat het bedrijf, onderdeel van Koninklijke PTT Nederland, de omzet bij internationale telefonie 2,9 procent zag dalen tot 1,1 miljard gulden. PTT Telecoms nieuwe tarieven komen aardig overeen met de prijzen van de concurrentie.

Dit voorjaar is PTT Telecom al een agressieve campagne begonnen, waarbij grootverbruikers forse kortingen kregen. Minister Jorritsma meende echter dat het telefoonbedrijf misbruik maakte van zijn machtspositie door korting te geven die niet was gebaseerd op kostenvoordelen. De korting zou alleen bedoeld zijn om nieuwkomers uit de markt te drukken. PTT Telecom moest voor 1 januari zijn tarieven aanpassen.

Met de gisteren aangekondigde verlaging, waarbij de tarieven voor zakelijke gebruikers verregaand vereenvoudigd worden, heeft PTT Telecom het verzoek van Jorritsma gehonoreerd. De Opta, de onlangs door de minister in het leven geroepen onafhankelijke toezichthouder, had PTT Telecom opgedragen de tarieven voor 1 januari aan te passen.

Volgens een woordvoerder van de Opta is de aangekondigde tariefsverlaging 'een stap in de goede richting'. De toezichthouder zal volgend jaar alle telefoontarieven van PTT Telecom onder de loep nemen. Met de nieuwe regeling voor zakelijke gebruikers, waarbij de korting kan oplopen tot 20 procent, zijn de verschillen tussen de generieke en de bijzondere kortingen dichter bij elkaar komen te liggen.

De BTG heeft minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken gisteren ook gevraagd gemeenten te verbieden precariorechten te heffen op het leggen van telefoon- en televisiekabels. Volgens Van Ee wil Dijkstal dat gemeenten toestaan opdat ze hun begroting rond kunnen krijgen. BTG vreest dat de kosten worden afgewenteld op gebruikers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden