Update

Telefoonstoring Rotterdam voorbij; metro rijdt weer

De problemen door de storing in het telefoonnetwerk van KPN in de regio Zuid-Holland-Zuid zijn voorbij. Dat meldde de Veiligheidsregio vanochtend even na acht uur. De metro in Rotterdam is rond tien uur weer voorzichtig gaan rijden.

Reizigers bij station Beurs. © FOTO ANP

Volgens een woordvoerster reed de metro vanaf dat tijdstip mondjesmaat maar is de verwachting dat na ongeveer een uur weer volgens schema wordt gereden.

Extra bussen
De RET zet extra bussen in tussen het oosten van de stad en het centrum en vanuit het centrum naar Rotterdam-Zuid. De metro is in Rotterdam het meestgebruikte openbare stadsvervoermiddel. Op een normale dag reizen ongeveer 600.000 mensen met de ondergrondse verbinding.

Naast de metro's kampt ook het tram- en busvervoer in Rotterdam met problemen. In totaal tienduizenden reizigers hebben last van de gevolgen van de storing, maar het leidt niet tot een chaos, omdat het door de vakantieperiode rustiger is dan normaal.

Hoogste staat van paraatheid
De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) heeft vanwege de storing de staat van de hulpverlening verhoogd naar een zogenoemde grip 4, de hoogste staat van paraatheid. 'We hebben dat vooral gedaan omdat onduidelijk is hoe lang het nog gaat duren en wat de impact is op de maatschappij', aldus een woordvoerster.
Een grip-4 wordt afgekondigd als een calamiteit de gemeentegrenzen en de grenzen van veiligheidsregio's overschrijdt.

Door de storing, die rond een uur vannacht was ontstaan, vielen ook diverse mobiele en vaste telefoonverbindingen uit, waaronder het communicatiesysteem van de politie. Die problemen zijn volgens de Veiligheidsregio nu dus voorbij. Een woordvoerder hield echter 'een slag om de arm' en kon niet garanderen dat klanten geen problemen met de verbindingen meer hadden.

Portofoons
Door de storing in het telefoonnetwerk van KPN konden medewerkers van het vervoersbedrijf RET geen portofoons gebruiken, wat tot onveilige situaties zou kunnen leiden.'

Door de storing was het volgens de politie mogelijk dat iemand die in de regio Rotterdam het alarmnummer 112 belde, de meldkamer niet te spreken kreeg. 'De communicatie hapert en dat beïnvloedt ook de 112-telefoontjes', aldus een woordvoerster vanmorgen. Ook de hulpdiensten onderling ondervonden problemen met de communicatie.

Gsm

'De bus- en tramchauffeurs kunnen we bereiken met gsm. We proberen de bussen en trams zo goed mogelijk te laten rijden, maar de dienstregeling kunnen we niet garanderen', aldus de woordvoerder. De RET zet extra personeel in om de mensen die met de metro willen reizen te informeren.

Ook de zogenoemde E-lijn, die Rotterdam en Den Haag verbindt, reed niet. Het treinverkeer had geen last van de storing, omdat zij het p2000-systeem niet gebruiken.

Hulpdiensten slecht bereikbaar
Vannacht werd al duidelijk dat de communicatiesystemen p2000 en c2000 van politie, brandweer en ambulance waren verstoord in een groot deel van Zuid-Holland.

Door de telefoonstoring konden de hulpdiensten elkaar minder goed bereiken. Vooral de communicatie tussen de meldkamer en de hulpverleners en wagens op straat liep spaak. Het gaat om de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en een deel van Hollands-Midden (de stad Gouda en het gebied ten zuiden daarvan).

Die diensten moesten ook improviseren bij de communicatie. Soms moesten medewerkers verschillende keren inbellen met hun mobilofoon en werd onderling per gsm gebeld. In de regio Hollands-Midden werd eerst een coördinator mobiel gebeld, waarna die via de mobilofoon de hulpdiensten kon aansturen. 'Wagens hebben namelijk onderling wel contact', meldt een woordvoerster. Andere regio's bevestigen dat de mobilofoon 'redelijk te volgen is'.

De storing begon iets na half 2. De laatste keer dat p2000 ernstig werd belemmerd, was in Zeeland in 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden