Telefoonlijn voor vluchtelingen uit Bosnie geopend

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie heeft een informatielijn geopend voor Bosnische vluchtelingen in Nederland. Dat is gebeurd op verzoek van staatssecretaris Schmitz....

ANP

ANP

DEN HAAG

De Bosniërs kunnen bij het nummer terecht met algemene vragen. De informatielijn wordt ook gebruikt om te inventariseren welke vluchtelingen willen terugkeren naar Bosnië en of zij willen bijdragen aan de wederopbouw van hun land.

De IND krijgt sinds de ondertekening van het vredesakkoord van Dayton een stijgend aantal telefoontjes van Bosniërs in Nederland, omdat er onzekerheid is ontstaan over de toekomst in Nederland.

De lijn is niet bedoeld voor vragen van persoonlijk aard zoals over asielprocedures. Hiervoor heeft de IND al informatielijnen.

In Nederland verblijven 22 duizend Bosnische vluchtelingen. Hun terugkeer valt onder het grote terugkeerplan van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Dat plan voorziet in de uiteindelijke repatriëring van drie miljoen vluchtelingen, mogelijk binnen twee jaar.

De eerste fase bestaat uit de terugkeer van de 1,2 miljoen ontheemden in Bosnië-Herzegowina zelf en de Bosniërs uit onder meer Nederland die een bijdrage willen leveren aan de wederopbouw van hun land.

De tweede fase van het plan bestaat uit de terugkeer van de vluchtelingen in de omliggende republieken van het voormalige Joegoslavië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden